Viikko 39 / 2020

Viikon fiilikset

Kotkan kaupunginvaltuustossa saatiin valmiiksi seuraavalle kaudelle luottamushenkilöorganisaatio, jota olimme valmistelleet hyvässä yhteishengessä monissa tapaamisissa. Kotkassa säilyy vahva lautakuntamalli, mutta lautakuntien tehtäviä järjesteltiin uudelleen ja työmäärää tasoitettiin. Samalla perustettiin erillinen valmisteleva elinvoimajaosto kaupunginhallituksen alle. Maakuntapäivään mahtui lisäksi seminaari ’’Kansainväliset ratayhteyden Suomen kasvun avaimena’’, jossa oli itäisen rantaradan lisäksi pohdintaa henkilöliikenteestä viiden rannikolla olevan sataman kautta helpottamaan ruuhkaisinta rataosuutta. Tapasin Kauppakamarin EU-elvytyksen eli Suomen kestävän kasvun ohjelman tiimoilta sekä osallistuin seminaariin aiheesta kielitaito kunnan strategiassa. Edellä mainittu on aihe, joka tulee nostaa esille aiempaa vahvemmin. Kotkan satamaan liittyvään biojalostamohankkeeseen liittyen tapasin yhtiön edustajia. 

Julkaisimme kaupunkistrategian, jota olemme valmistelleet kaupunkien ja kaikkien ministeriöiden yhteisenä työnä. Tuloksena näkyy vahva kumppanuusajattelu, joka varmasti tulee olemaan myös toimenpiteiden valmistelun lähtökohtana. Aiemmin julkaistusta hankintastrategiasta ja hankintojen johtamisesta kävin puhumassa FCG:n järjestämillä hankinta- ja logistiikka-alan neuvottelupäivillä sekä oman eduskuntaryhmän kanssa. Senaatti-areenassa aiheenani oli tilojen tarve ja monikäyttöisyys. Koko hallinnon alan johdon kanssa kävimme läpi meneillään olevat asiat valtiovarainministeriön ja virastojen sekä yhtiöiden osalta. Valmistelimme myös VM:n yhteisen johtoryhmän ensimmäistä kokousta. 

Järjestimme taustatilaisuuden yhteiskunnan digitalisoinnista eli mitä kaikkea meneillään ja infoa erityisesti sähköisestä identiteetistä. Meneillään on todella paljon ja korona on antanut näihin moniin vielä lisää vauhtia. Samalla Pohjoismaiden ja Baltian yhteistyö tiivistyy ja viimeksi Hollanti on ollut kokoamassa kahdeksan EU-maan yhteistä ryhmää, joka toimisi konkreettisemmalla otteella kuin koko EU. Rajat ylittäviä palveluita tarvitaan, joten kansainvälinen yhteistyö on enemmän kuin tarpeen. 

Kunta-asioissa kävimme ensimmäisen katsauksen 146 kunnan harkinnanvaraisen valtionosuuden hakemuksista. Ensimmäinen havainto oli, että meidän täytyy katsoa budjettiriihessä tehtyjen päätösten vaikutus ja tehdä arviointi vasta sen pohjalta. Omana palaverinaan kävimme läpi loma-asukkaiden vaikutuksia kunnille eli onko joitakin tarpeita edelleen kun edellisellä hallituskaudella kaksoiskuntalaisuus on katsottu loppuun. Sote-ministeriryhmä oli koolla juuri ennen lausuntoajan loppumista, joten otimme ennakkotunnelmia etenkin rahoitukseen. Samalla porukalla kävimme myös läpi useamman kerran koronatilanteen heikkenemistä ja siihen liittyen ravintoloiden säätelyn valmistelua. Toinen aalto näyttää tulevan valitettavan vahvana. 

Viikkoon mahtui myös puoluehallituksen kokous, jossa eräänä aiheena oli sote-lausunto, sekä oma kabinetti, jossa teimme listauksen siitä, missä vaiheessa mitkäkin asiat ovat ja priorisoimme, jotta kaikki saadaan varmasti tehtyä. Kävin myös yhtenä iltana AlfaTV:n vieraana. Viikonloppu oli mukavasti vapaa, joten pystyimme nauttimaan aivan upeasta ja lämpimästä syksyisestä ulkoilusta.