Viikko 38 / 2020

Viikon fiilikset

Tämä viikko oli budjettiriihiviikko, joten sille oli kalenterissa varattu runsaasti aikaa. Pääsimme loppuun keskiviikkona iltapäivällä. Suomi elvyttää myös ensi vuonna ja vaikka ennusteiden mukaan kasvu lähtee liikkeelle, on edelleen tehtävä satsauksia yritysten, ihmisten ja kuntien pärjäämiseksi. Tähän tueksi tulee onneksi myös EU:n elvytysväline, jonka nimesimme kotimaassa käytettäväksi Suomen kestävän kasvun suunnitelmaksi. Suomen velkamäärä nousee, mutta jos vertaa muihin maihin Euroopassa ja kauempana, on toimien hinta per asukas Suomessa huomattavasti maltillisempi.

Kuntatalous on ollut ongelmissa jo ennen koronaa ja siksi lisäsimme jo heti tämän hallituskauden alussa kunnille noin miljardin, josta suurin osa edellisen kauden leikkauksia ja indeksijäädytyksiä. Tänä vuonna neljännessä lisätalousarviossa kunnille satsattiin 1,4 miljardia ja sen lisäksi vielä valtionavustuksia muista ministeriöistä. Nyt päätimme lisätä tämän vuoden viimeiseen lisätalousarvioon ja ensi vuoden kuntien tukeen yhteensä 1,45 miljardia ja erikseen hoitaa koronasta aiheutuvat kulut ja hoitovelan kustannukset, joten puhutaan yhteensä noin neljän miljardin euron lisäyksestä. Tähän on hyvä todeta mittasuhteet: kunnille normaalina valtionosuutena menee 7,3 miljardia ja veroperusteista johtuvana 2,3 miljardia. Tämän lisäksi päätimme aloittaa kuntien tulevaisuustyön eli millä tehtävillä ja rahoituksella palvelut erityisesti sote-uudistuksen jälkeen toteutetaan.

Kävimme läpi Suomen kestävän kasvun aluekierroksen toteutusta, jotta kunnat ja alueet tulevat myös kuulluiksi. Budjettiin liittyen olimme koolla vielä puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja puoluejohdon kanssa. Jotta Suomeen luodaan tulevaisuuden näkymiä, tuli budjettiriihen linjaukseksi myös tehtäväksi TEM-vetoisesti teollisuuden näkymät. Omalta osaltani saimme nimettyä teknologianeuvottelukunnan ja pidettyä palaverin puheenjohtaja Siilasmaan sekä LVM:n Harakan ja TEM:n Lintilän kanssa. Tavoitteena on löytää yksityisen ja julkisen sektorin yhteisiä näkemyksiä digitaalisuuden ja tiedon hyödyntämisessä sekä teknologian lisäämisessä. Loppuviikosta teimme puheenvuorotallenteen tekoälyseminaariin ja muutamia muita tervehdyksiä. Ajankohtaisia asioita on budjettiriihen lisäksi paljon muitakin ja näitä kävimme läpi johtoryhmän henkilöstöinfossa sekä tietysti omassa johtoryhmässä, muiden viikoittain rullaavien kokousten lisäksi.

Viikonlopun aloitin käymällä paikallisessa veneiden säilytys- ja huoltoyrityksessä, jolla huoli ulkomailla olevien alusten sopimuksista. Kävimme saaressa laittamassa mökin kuntoon talvea varten, kun keleistä ei syksyisin tiedä. Tänä viikonloppuna kuitenkin oli mahdollisuus ulkoiluun, joka hyvissä syksyisissä keleissä on oikein mukavaa.