Viikko 34

Viikon fiilikset

Tällä viikolla ministeriryhmän, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kanssa kesäkokous Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Ajankohtaisen poliittisen tilanteen lisäksi kävimme läpi aiheita valmistautuen eduskuntavaaleihin; esimerkiksi koulutusta sekä työllisyyttä, johon tehty parannuksia mutta tehtävää riittää yhä. Samalla kävimme läpi hallituksen loppukauden esityksiä sekä budjettiriiheen valmistautumista. Kävimme tutustumassa Inspis-toimintaan eli työllistämistä edistävään toimintaan Lahdessa sekä Patrialla Hämeenlinnassa, jossa tilausten määrä maailmantilanteesta johtuen kasvussa. Tapasimme samalla molempien kaupunkien ja maakunnan poliittista sekä virkajohtoa. Kelit suosivat molemmissa toritapahtumaa, joissa runsaasti yleisöä kuuntelemassa pääministeri Marinin puhetta. 

Pidimme hyvinvointialueiden asioista tilannekatsauksen ja jaoimme ICT-muutostukea alueille, joilla tiukin tilanne ja seuraava haku lähtee liikkeelle syyskuussa. Sote-ministeriryhmässä asioita oli paljon ja erityisesti hyvinvointialueiden rahoittamiseen liittyvä yliopistosairaaloiden rahoitus, joka lähtee lausuntokierrokselle, sidottuna yliopistosairaaloiden tehtäviin.  

Osallistuin Kuntaliiton vaikuttaja -haastatteluun lähinnä eduskuntavaaliteemoista ja pidimme Kuthanek-neuvottelun, jonka työmäärän vuoksi joudumme lisäämään syyskuulle lisää kokouksia. Syksyn aikana saadaan käyntiin myös hyvinvointialueiden neuvottelukunta, joten kuntapuolelta osa siirtyy sinne, vaikka rooli on hieman erilainen. Lapsibudjetoinnista on tehty selvitys, jonka julkistamistilaisuudessa sanoin, että kannustan ottamaan lapsibudjetoinnin käyttöön, kunhan resurssit kunnissa ja hyvinvointialueella ovat riittävät. Osa on jo tämän aloittanut, mutta tällä hetkellä meneillään paljon, joten mitään pakkoa ei määrätä.

Muita aiheita viikolla olivat palaveri Finanssialan kanssa automaattisesta päätöksenteosta ja hetu-uudistuksesta. Paikallisten Apteekkareiden tapaaminen ja keskustelu lääkekorvausten muutoksista ja apteekkien tulevaisuudesta. Saimme Valtorin toimitusjohtaja paikkaan 23 hakemusta, joita nyt on käyty läpi ja löydetty haastateltavat, toivottavasti saadaan nopeasti prosessi eteenpäin. Omassa johtoryhmässä esillä kaikkien osastojen asiat; laki etätyötapaturmien korvaamisesta ja Digi, Data ja Julkisen hallinnon ministeriryhmän esityslistan asiat.  

Kotkan valtuuston tiedonantokokouksen aiheina olivat akkumateriaalitehtaiden valmistelutilanne Kotkassa ja Haminassa sekä osallistuva budjetointi, jota toteutetaan nyt toista kertaa ja ideoita on tullut jo tähän mennessä yli sata. Kotka Millsin 150-vuotisjuhlat olivat Höyrypanimolla ja hyvä kooste suomalaisen metsäteollisuuden historiaa Hans Gutzeitista tähän päivään.   

Viikonloppuna olin ministerikierroksella Varsinais-Suomessa eli Raisio, Turku, ja Kaarina-akselilla, jossa Killin markkinoilla, vierailulla Ukrainalaisten avustuskeskuksessa, Pride-marssilla, avaamassa liikuntahallia ja samalla tapasin hyvinvointialueen sekä kaupunkien johtoa. 

Kelit ovat olleet hyvin kesäiset vielä, mutta nyt sääennusteiden perusteella on syksy alkamassa ja niin kävimme hakemassa mökiltä talvea varten tavaroita eli pyykkejä, ruokia, sekä tyhjentämässä vesiä, siirtämässä terassikalusteita ym. Onneksi tämä kesä on jatkunut, vaikka työt alkoivatkin jo viikkoja sitten, mikä ihanampaa kun käydä 20-asteisessa merivedessä joka myös aivan kirkasta.