VIIKKO 21/2021

Viikon fiilikset

Hallituksen neuvottelut koskivat kolmatta lisätalousarvioita. Talousarvio nousi varsin suureksi, kun siihen sisältyivät Suomen malminjalostuksen siirto omistajaohjaukseen ja Finnveran valtuuksien nostaminen, sekä kestävän kasvun paketin ensimmäinen osa.

Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa saimme EU:n elvytyspaketin, eli kestävän kasvun ohjelman lähetettäväksi komissiolle. Lisäksi valiokunnassa keskusteltiin telakkateollisuudesta.

Hallituksen luottamuksesta äänestettiin ja keskusta vaihtoi ministereitä niin, että Annika Saarikko siirtyi valtionvarainministeriksi ja Antti Kurvinen tiede- ja kulttuuriministeriksi. Kesän aikana ovat tulossa vielä myös vasemmistoliiton ministerivaihdokset, jotka ovat jo tiedossa.

Viikon suurin puheenaihe mediassa oli kuitenkin pääministerin asuminen ja siihen liittyvät ateriat. Ketään ei varmasti yllätä, että yli kymmenen vuotta ollut käytäntö, jonka valtioneuvoston johto on ohjeistanut viimeisimmän lainmuutoksen jälkeen, nostettiin isosti otsikoihin demaripääministerin kaudella. Kukaan ei ollut aiemmin kyseenalaistanut tai ajatellut, että pääministerin olisi pitänyt kiistää hänelle annetut tulkinnat aiempien pääministereiden ajoilta. Lopulta asiaan sotkettiin myös Sannan ja Markuksen häät, joka oli aivan käsittämätöntä. Kaikesta tästä huolimatta, pääministeri on ollut kuntakierroksella, ja lauantaina vuorossa olivat Kotka ja Imatra. Kävimme läpi kaupungille tärkeitä asioita, kuten Kymenlaakson laajan päivystyksen tavoitteen, joka tulee käsittelyyn neljän muun alueen tavoitteen kanssa, kunhan sotea saadaan eteenpäin. Kotkassa on meneillään isoja hankkeita, esimerkiksi UPM:n biojalostamo ja akkumateriaalitehdas, sekä tietysti Kantasatama, kyberturvallisuus, matkailun edistäminen ja paljon muuta. Oli hienoa, että pääministeri ehti myös käymään yritysvierailulla Koka Millsllä.

Soteministeriryhmä oli koolla useamman kerran, käyden läpi epidemiologista tilannetta. Neuvotteluja käytiin, jotta maata ja erityisesti tapahtumia saatiin avattua päivittäessämme hybridistrategian. Toiseksi päivystämme koko ajan sotepaketin etenemistä eduskunnassa, eli kävimme läpi hallituspuolueiden valiokunnan jäsenten kanssa tarvittavia muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon jäljiltä. Kävimme tilannekatsausta edistymisestä myös VM:n osastojen ja virastojen kesken. Varustaudumme myös väliaikaiseen hallintoon ja kaikkiin muutoksiin, joita on tarve tehdä. Kun sote näyttää nyt olevan hyvässä asennossa, teki kokoomus asiasta välikysymyksen, johon vastaamme ja käymme läpi keskustelun.

ICT-puolen asioissa vuorossa oli kansainvälinen viikko, kun avasin ensin Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteisen digiturvallisuusseminaarin ja sen jälkeen allekirjoitin Viron ja Suomen välillä olleen uuden sopimuksen Islannin kanssa, jolloin saame yhteisesti lisää resursseja työhön. Euroopan Coalition of the willing, eli kahdeksan Euroopan maan epävirallinen yhteenliittymä ottaa omia askeleitaan ja tiukentaa yhteistyötä mm. tekoälyn ja avoimen datan osalta. Sähköinen identiteetti oli oman esittelymme aiheena, jota olemme vieneet eteenpäin Hollannin kanssa ja viimeisessä vaiheessa myös Saksan vahvalla tuella. Esityksen tavoitteena on yhteensopiva lompakko, johon sisältyy sähköinen tunnistautuminen, jonka julkinen toimija voi tarkastaa ja johon olisi mahdollista liittää myös muita toimintoja. Kotimaisella puolella kävimme läpi teknologianeuvottelukunnan työn edistymistä ja pidimme ”läksiäiset” tehtävän jättävälle ICT-johtajalle.

Monessa paikoin puhuttavasta monipaikkaisuudesta pidimme pyöreän pöydän keskustelun, johon osallistui yli 100 toimijaa eripuolilla Suomea. Monipaikkaisuuden käsitettä ja mitä sen kannalta on jo käynnissä, on tarpeen avata.

Julkisen hallinnon aluetilaisuuksia järjestettiin viikolla kaksi ja on aina avartavaa kuulla, miten käytännöt eri puolilla Suomea on järjestetty ja miten uudistuksesta ajatellaan. Kuntien karenssikysymys nousi esille Helsingin pormestarin siirtyessä muihin tehtäviin ja kävimme läpi nykytilanteen ja selvitämme tarkemmin, onko tarvetta lainsäädännön muutoksiin.

Kuntiin liittyvissä asioissa kävimme läpi JTS-laskelmia, keskustelimme eduskunnassa kansalaisaloitteesta hoitajien palkoista, ja osallistuin JHL:n aluetilaisuuteen. Olin mukana HS:N haastattelussa kuntien tulevaisuudesta, vastasin MTV:lle palkkojen harmonisointi keskusesteluun ja annoin Länsi-Savolle haastattelun kuntien tulevaisuudesta ja monipaikkaisuudesta. Viikkoon mahtuivat myös eduskunta-avustajan vaihto, Kotkan edunvalvontapalaveri, valtuustoryhmä, puoluejohdon palaveri, johtoryhmä ja kaikki normaalit viikoittaiset kokoukset.

Viikonloppuna mennessäni kaupungintalolle vastaanottamaan pääministeriä, kävin torilla muiden kuntavaaliehdokkaiden kanssa kuntalaisten jututettavana. Sunnuntaina kävimme viemässä tavaroita saareen ja laittamassa pihakalusteita sekä nauttimassa kesäisestä kelistä.