Viikko 17/2021

Viikon fiilikset

Hallituksen kehysriihessä päästiin sopuun, lopultakin. Puheenjohtajat ja heidän läheisimmät avustajansa ovat lähes asuneet Säätytalolla. Me muut olemme olleet paikalla tarpeen mukaan eri työryhmissä ja viikon aikana pidetyissä ministeriryhmissä, eduskuntaryhmän kokouksissa sekä yhdessä puoluehallituksen kanssa. Tiistai-illan viimeisen kokouksen jälkeen, joka alkoi reilusti kymmenen jälkeen, tunnelma oli apea, kun mikään kompromissiesitys ei tuntunut saavan tuulta alleen. Päätimme nukkua yön yli ja palata aamulla uudelleen asiaan. Isojen asioiden eli työllisyystoimien ja kehystason ratkettua pääsimme käsiksi muihin eli pöytäkirjamerkintöihin sekä sektorikohtaisiin leikkauksiin. Saimme myös valmiiksi ministeriryhmien tilanteet ja ensimmäistä kertaa taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tiekartat. Tähän mennessä mukana on ollut vain talousnäkökulma. Moniin asioihin, jotka nyt linjattiin julkisen talouden suunnitelmaan, joudutaan yksityiskohtien osalta palaamaan elokuun budjettiriihessä. Esimerkiksi mitkä ovat sektoreiden sisällä olevat sopeutukset ja mistä koostuu veropohjan laajennus, jotta vaje saadaan kurottua umpeen niin, että seuraavalle hallitukselle ei jää pysyviä menoja yli kehyksen. Oli hienoa huomata, että koko prosessin ajan oma ryhmämme pysyi yhtenäisenä. Vuotoja en huomannut, eikä muiden puolueiden haukkumiseen syyllistytty. Vastuullisuus Suomen toimintakyvystä koronakriisin keskellä ohjasi pääministerin toimintaa. 

Viikkoon osui myös toinen jopa suurempi kysymys, kun EU-rahoituskehys ja siihen liitetty elpymispaketti kokivat vastustusta perustuslakivaliokunnassa niin, että eduskunnassa tarvitaan määräenemmistö paketin hyväksymisessä. Kaikille ei ainakaan sähköpostien ym. kansalaispalautteen mukaan ole selvää, että elvytyspaketti ei ole irrallinen kokonaisuus, vaan jättämällä sen ratifioimatta Suomi pysäyttää koko EU:n budjetin valmistelun, minkä seuraukset voivat olla koko Euroopan alueen talouden kriisiytyminen ja mahdollisesti myös muita laajempia, jopa turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Mitä enemmän sekaisin Eurooppa on, sitä enemmän muut alueet ja maat saavat valtaa ja kauppaa. Hankala tilanne on myös se, jos kaikki tulevatkin EU-päätökset on tämän myötä tehtävä 2/3-enemmistöllä. Jos kehysriiheen mennessä oma ajatukseni siitä, että neuvottelemme kehysriiheen etukäteen sovituista asioista, ei pitänyt, niin tämän päätöksen osalta olin vähintään yhtä yllättynyt siitä, että Suomi ei olisikaan enää Euroopan enemmistön kanssa rakentamassa yhteisiä markkinoita ja turvallisuutta. Äänestämme asiasta lähiviikkoina ja silloin tulee testatuksi Suomen tahto. 

Lähes kaikki muut asiat on peruutettu ja siirretty riihen venyessä, mutta yksi sote-ministeriryhmä eduskunnan lausuntojen ja uusimpien laskelmien läpikäymiseksi pidettiin. Samoin kävimme läpi seuraavan lisätalousarvioon tehtävät esitykset. Eduskunnassa käytiin keskustelu rajoituksista luopumisesta. OECD:n arviointiin liittyvän vihapuheen ja maalittamisen ehkäisemiseksi kansalaispaneelin tekemän työn kävimme läpi paneelin osallistuneiden ja järjestäjien kesken. Isompi analyysi OECD-arvioinnista kokonaisuudessa tulee myöhemmin, mutta nyt jo oikeusministeriön kanssa katsomme, mitkä esityksistä voidaan laittaa eteenpäin ja millä aikataululla. Suomen malli julkisen hallinnon kehittämisessä saa arvostusta monissa arvioinneissa ja eri maissa: tällä viikolla avasimme uusia strategioita Ruotsiin kollegaministeri Lena Mickon ja asiantuntijoiden kanssa. Molemmin puolin on hyviä vinkkejä opittavaksi ja kokemuksia jaettavaksi. 

Viikonloppuna oli toinen valtuustoryhmä ja aiheena hallintosäännön muutos sekä tapahtumakeskuksen rahoitus. Järjestimme ja toteutimme myös enoni muuton sekä kävimme retkeilemässä Munkkisaaren majan maisemissa eli Kymijoella. Kotkassa vietettiin vappujuhla, jossa puhujat ja musiikkiesitykset järjestettiin konserttitalon pihalla, jolloin pääsimme vappupuheiden tunnelmaan hieman tuulta ja sadetta pitäen. Oli hienoa kuulla myös soittokunnan sekä Kamu-ryhmän esitykset. Työväenlaulut kuuluivat siis vappuun tänäkin vuonna, mutta marssi ei valitettavasti virtuaalisesti onnistunut. Tunnelma vappuna oli hallituksen pystyssä pysymisen vuoksi helpottunut ja pikkuhiljaa rajoitukset myös vähenevät, joten ihmisiä oli liikkeellä ravintoloiden ollessa auki päivällä. Hyvillä mielin kohti kesää.