Viikko 17 / 2020

Viikon fiilikset

Hallituksen järjestämä tiedotustilaisuus lapsille sai hyvää palautetta. Lapset saivat vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin ja tietoa ajankohtaisista asioista kuten koulusta ja harrastuksista. Taisi olla ensimmäinen erityisesti lapsille suunnattu tiedotustilaisuus. Lapset ja nuoret ovat riskiryhmäläisten lisäksi ryhmä, jonka elämä on mullistunut paljon. Jotta emme toista -90-luvun virheitä, on lapsia ja nuoria tuettava niin koulun kuin perhe-elämän tilanteista selviämisessä.

Neuvottelimme useamman kerran viikon aikana saaden katsauksen tautitilanteesta ja vertailusta muihin maihin. Kävimme läpi suojavarusteiden ja testausten tilanteen sekä muutostarpeet yritystukien osalta ja erillisen tuen järjestelyt ravintola-alalle. Päätimme, että yli 500 henkilön tilaisuudet eivät ole mahdollisia heinäkuun loppuun asti ja lupasimme kesäkuun alussa tarkistaa tilanteen loppukesän osalta. Kävimme myös läpi exit-ryhmän aikataulut ja etenemisen ja päädyimme siihen, että jo ensi viikolla käsitellään koulujen tilannetta ja heti vapun jälkeen yleisemmin rajoitteita. Pidemmän ajan suunnitelma normaaliin palaamisesta tehdään toukokuun loppuun mennessä. Suunnitelmaan sisältyy taiteilu taudin leviämisen ja hallinnassa pitämisen sekä talouden ja ihmisten jaksamisen välillä. Ensisijainen tarve suojata riskiryhmiä ja huolehtia terveydenhuollon kapasiteetin riittävyydestä ja testauksesta on yhä tavoitteena. Nyt tähän tai ainakin seuraavaa aaltoa silmällä pitäen on kehitteillä mobiilisovellus, joka voisi helpottaa tartuntaketjujen jäljittämistä. 

Eduskunnassa oli käsittelyssä julkisen talouden suunnitelma, johon joudumme palaamaan elokuussa. Oman sektorin sisällä suunnittelimme tarkemmin, miten kunnille menevä tuki saadaan parhaiten kohdennettua koronasta aiheutuviin ongelmiin. Kuntien tilanteesta kävin keskustelemassa myös Ylen politiikkaradiossa, jossa mukava puolituntinen antoi mahdollisuuden hieman syvempään pohdiskeluun. Oman valtionhallinnon osaston kanssa kävimme läpi karenssilainsäädännön muutostarpeita ja edellisen kierroksen kokemuksia valmistautuen mahdollisiin muutoksiin, mutta ei nyt poikkeusolojen keskellä. Oma johtoryhmä kävi läpi ajankohtaiset koronaan liittyvät asiat niin kunta-, ICT- kuin valtionhallinnon sekä viestinnän osalta. Korona tuottaa kaikkien osastojen toimintaan normaalista poikkeavaa varautumista. Henkilöstöhallinnon puolella oli ilo saada kaksivuotiset valtion virkaehtosopimukset hyväksyttyä valtioneuvoston istunnossa. Toivottavasti vappuun mennessä näin olisi myös kuntien osalta. Puolueen ministeriryhmä ja puoluehallitus kokoontuivat ajankohtaisten asioiden parissa kuten viikoittaiset eduskuntaryhmät ynnä muut myös. 

Viikonloput kulkevat varsin tuttua kaavaa, kun ketään ei tavata eikä mitään tilaisuuksia ole. Onneksi on mahdollisuus ulkoiluun ja kelit ovat vielä mukavia. Huomaan, että tarve jäädä rupattelemaan lenkkipoluilla kasvaa päivä päivältä ja samoin fyysiset kohtaamiset työpaikalla ovat niin harvinaisia, että pikkuhiljaa alkaa kaipaamaan samassa tilassa pidettäviä kokouksia. Asiat hoituvat verkonkin välityksellä, mutta kyllä ihminen on luotu tekemään työtä ja olemaan yhdessä. Nyt valmistaudumme vappuun, jossa on haastetta pitää kokoontumiset alle 10 henkilön suuruisina, mutta toivottavasti kaikki sujuu hyvin.