Kuntakirje 29.4.

Hyvä kuntatoimija!

Olemme eläneet rajoitustoimien piirissä jo kuusi viikkoa. Tieto koronaviruksesta ja poikkeusolojen taloudellisista, henkisistä ja terveydellisistä vaikutuksista täsmentyy koko ajan. Se, mitä maaliskuussa odotettiin tapahtuvaksi, on osin jo täsmentynyt.

Aluksi esimerkiksi oletettiin, että sairaanhoitopiirien lisäkustannukset muodostuvat ennen kaikkea tehohoitopäivien määrästä. Rajoitustoimilla on kuitenkin pystytty hidastamaan taudin leviämistä niin paljon, etteivät yksin tehohoidon päivät kerro kustannusten todellisesta lisääntymisestä ja jakautumisesta. Sairaanhoitopiirit ovat esimerkiksi varautuneet, kouluttaneet henkilöstöä ja toimineet epidemian ehkäisemisen parissa sekä siirtäneet ei kiireellisiä toimenpiteitä myöhemmäksi.

Kunnat ovat puolestaan laittaneet toimeksi hallituksen päätöksiä kaikkialla. Koronavirus ei ole levinnyt niin, kuin pahimmillaan pelättiin. Emme kuitenkaan vielä tiedä tarpeeksi taudin leviämisestä, jotta voisimme huokaista helpotuksesta. Hallitus on jatkanut yli 500 osallistujan tapahtuminen kieltoa heinäkuun loppuun ja purkanut Uudenmaan eristyksen, kun tautia esiintyy jo koko maassa. Tällä viikolla käymme läpi tilannetta ja mahdollisuutta muiden rajoitustoimien purkuun. 

On hyvä, että olemme voineet käydä sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa suoraa vuoropuhelua koronakriisin aiheuttamista vaikutuksista. Näiden pohjalta voimme paremmin kohdentaa tukea sinne, missä sitä tarvitaan. Päätökset kuntien tukemisesta tehdään viimeistään toukokuun lopussa. Samalla on alkanut jo työ exit-strategiasta. Tässä työssä myös kuntien näkemykset tulevat esiin kuntaliiton kokoamana. 

Tällä viikolla juhlitaan vappua kaikkialla Suomessa. Hallituksen asettamat rajoitukset yli kymmenen hengen kokoontumisista ja kaikkien ei-välttämättömien kontaktien välttämisestä ovat edelleen voimassa. Jotkut kaupungit ovat jo tehneet päätöksiä vapun viettoon liittyen esimerkiksi alueiden rajaamiseksi. Kunnissa tilanteet ja traditiot vapun juhlinnassa ovat erilaisia, mutta teemme työtä koko julkisen hallinnon yhteistyönä. Vielä ei ole aika kokoontua joukolla juhlimaan, sillä tautia ei ole voitettu.

Nyt on hyvä hetki nauttia vapusta rauhallisesti omalla porukalla. Näin pääsemme toivottavasti seuraavana vappuna juhlimaan taas yhdessä isolla joukolla. 

Sisäministeriö ohjeistaa omalta osaltaan tarkemmin. Tässä kohtaa haluankin muistuttaa kaikkia SM:n virtuaalivappukampanjasta. Katso lisätiedot seuraavasta uutisesta.

Juhlitaan turvallisesti!

Sirpa Paatero
kuntaministeri

Kommentit

Jätä kommentti