Urheilu, raha ja politiikka

Keskustelu urheilun, rahan ja politiikan yhteydestä on pyörinyt kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA ja jääkiekkoliiton IIHF päätöksistä. Tämä on ymmärrettävää kun sillä tasolla summat ja niihin liittyvät poliittiset näkökohdat ovat merkitykseltään suuria. Näistä esimerkkejä ovat Valko-Venäjällä pelatut jääkiekon ja viimeksi Brasiliassa pelatut jalkapallon MM kisat. Nyt on herätty selvittämään miten on mahdollista että Qatar on saanut järjestettäväkseen kisat 2022, lähes aavikolla, joiden rakennustyömailla on surkeiden työolosuhteiden vuoksi kuollut jo tähän mennessä ainakin tuhat siirtotyöläistä. Huomiotta ei varmaankaan jää Formula 1, Olympialaisten ja jalkapallon MM kilpailujen järjestäminen Venäjällä tai Etelä-Afrikassa jalkapallon MM kisojen jälkeen tyhjillään seisovat stadionit. On aikamoista silmien ummistamista sanoa että urheilussa päätökset tehdään vain urheilullisin perustein, niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin.

Vastuuta tai kannanottoja toivoisi näkevän millä perusteilla suomalaiset liitot ja niiden päättäjät ovat mukana kansainvälisissä päätöksissä. Toisena puolena on että kotimaisessa urheilumaailmassa joudutaan yhä useammin ottamaan kantaa pelivilppeihin, joita pyörittävät ulkomaiset rahapeliyhtiöt. Samalla Suomesta löytyy tälläkin hetkellä esimerkkejä, jossa urheilijat tai kokonaiset ja joukkueet siirtyvät Suomessa laittomien peliyhtiöiden palvelukseen. Nyt kuului jääkiekkoliigan sisältä ensimmäisen kerran kommentti myös KHL siirtymiseen ja nähtäväksi jäävaikuttavatko Venäjään kohdistetut talouspakotteet myös suomalaisen urheiluareenan toimintaan. On rehellistä tunnistaa että kaikessa tässä on yhteydessä urheilu, raha ja politiikka. Näissä kohdin Suomi ei ole mitenkään poikkeava, vaan päätöksiä tehdään aivan samoin perustein, eli poliittisen vallan ja rahan vuoksi.

Suomalainen vahva hallinto- ja rahoitusmalli on suojannut toistaiseksi pahimmilta ylilyönneiltä.  Veikkauksen, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja sen parlamentaarisen valvonnan vuoksi urheilun rahoitus on pysynyt monia muita maita avoimempana, mahdollistaen samalla myös muun liikunnan ja urheilun edellytyksiä. Tästä on yritettävä yhä pitää kiinni, mutta se vaatii päätöksiä yhteisen hyvän puolesta, yksittäisten voittojen tavoittelun sijaan. Toivottavasti suomalaisten enemmistö on tässä tukena ja vaikuttamassa myös osaltaan kansainväliseen kenttään.

Kommentit

Jätä kommentti