Hallitus (etunenässä kokoomus vihreät vahvasti tukien) heikentää merkittävästi nuorten toimeentulotukea rajun nuorisotyöttömyyden vallitessa. SDP vastusti voimakkaasti tätä hallituksen esitystä, joka sallii toimeentulotuen leikkauksen jo 40 prosentilla. Toimeentulotuki heikkenee, jos 18-25 -vuotias nuori keskeyttää opintonsa. Opintojen keskeytyksen taustalla ovat usein elämänhallintaan liittyvät ongelmat kuten uupumus, masennus, päihteet tai sosiaaliset ongelmat. Myös väärälle alalle päätyneet tai opiskelupaikkaa vaille jääneet ovat nyt umpikujassa. Laki kohtelee nuoria todella epäoikeudenmukaisesti.
Hallituksen logiikka on outo. Sen mukaan uusia työpaikkoja alkaisi syntyä jossakin avaruudessa, kun nuorten elämää ensin vähän kurjistetaan. Nyt pitäisi ottaa käyttöön kaikki keinot, jotta nuoret löytäisivät itselleen sopivan koulutuksen, työ- tai harjoittelupaikan. Elämänhallinnan ongelmista kärsivät nuoret tarvitsevat tukea, jotta heistä tulisi aktiivisia kansalaisia, jotka pystyvät ottamaan vastuuta omasta elämästään. Vähiten nämä nuoret tarvitsevat tällä hetkellä keppiä, jota hallitus heille nyt tarjoaa. Alle 25-vuotias ammattitaidoton nuori ei ole oikeutettu työmarkkinatukeen, joten hänen ainoa tulonlähteensä on pieni toimeentulotuki, joka yksin asuvan ihmisen kohdalla on 417,45 €/kk.
Toimeentulotuki voi olla kriittisessä elämänvaiheessa olevalle ainoa arjessa selviytymistä edistävä tukimuoto. Ilman ruokaa ja pakollisten menojen hoitamista on vaikea keskittyä oikean työn tai koulutuksen etsimiseen. Onkin kysyttävä, miten nuorten jo nyt hyvin pienen toimeentulon leikkaaminen edesauttaa heitä pysymään kiinni yhteiskunnassa?
Kaikkien työvoimapoliittisten toimien ulkopuolella on vähintään 15 000 – pahimman arvion mukaan jopa 100 000 nuorta. Näiden heikoimmassa asemassa olevien nuorten syrjäytymiseen ei yhteiskunnalla pitäisi olla varaa. Elämänsä ja uransa alkutaipaleella olevat nuoret tarvitsevat nyt erityistä tukea, ohjausta ja tsemppausta.
Kommentit
Joo ihmetystä herättää nämä ”kepitykset” kyllä. Huomioon kuitenkin pitäisi ottaa myös se, että nuori, mahdollisesti myös melko huonossa elämäntilanteessa elävä (ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista jo noin 25% masentuneisuudesta esim. kärsiviä!), opiskelee ja saa opintotukea todella vähän /kk… ja opintotuet laahaavat jossain ihmehistoriassa verrattuna tämän päivän muihin kustannuksiin! Velkavankeuteen joutuvat nuoret jo hyvin aikaisin, jos haluavat säilyttää edes hiukan korkeamman elintason opintojensa aikana. Kuitenkin monelle työn ja opiskelun sovittaminen voi olla äärimmäisen vaikeaa ja vaikeuttaa/pidentää opintoja. Toimeentulotuki on suhteessa opintotukeen paljon isompi/kk, mutta toki maksaa myös yhteiskunnalle. Lisäksi lapsiperheellisiä opiskelijoita tulisi tukea eri tavoin kuin mitä tänä päivänä tuetaan. Aikuisopintoraha on joo suurempi, mutta kaikki eivät siihen ole aina oikeutettuja. Mikäli opiskeluja tuettaisiin hiukan paremmin, saattaisi moni suorittaakin jopa sen ammattitutkinnon, nyt kun toimeentulotuki on suurempi kuin opintotuki, houkuttaa se varmasti osaa nuoria enemmän kuin rankka opiskelu!
Ja mikäli nuori jaksaa vielä paiskoa töitä opiskelun lisäksi ja kartuttaa mahdollisesti jo ammattitaitoaan opintojensa aikana enemmän kuin pelkät työharjoittelut, tulisi tätäkin tukea, eikä heti olla leikkaamassa opintotukea niiltä kuukausilta!
Sirpa kirjoitti ”Kaikkien työvoimapoliittisten toimien ulkopuolella on vähintään 15 000 – pahimman arvion mukaan jopa 100 000 nuorta.”
Sirpa kyllä se oikea lukukin löytyy kun vaivautuu asiaa tutkimaan. Tällainen haitari luvuissa 85 000 nuorta ei anna oikein vakuutavaa kuvaa asioihin paneutumisesta.
Tukirahana tämä haitari on 35 miljoonaa euroa kuukaudessa. Vuodessa 420 miljoonaa euroa. Demareille pieni summa, mutta palkansaajien kukkarosta kerättynä kova veronkorotus.
Hei
On totta että haitari on suuri mutta se tulee suoraan nuorisoyhteisö Allianssin tiedoista, johtuen siitä epävarmuudesta kuinka monta nuorta pääsee työhön, harjoittelupaikkaan tai kouluun ja kuinka monta jää yhteiskuntatakuun ulottumattomiin. Nykyhallituksen budjetissa olleiden tietojen perusteella toimeentulotuen tarve tulee kasvamaan. Rahan keräämisessä on todella helpotettu verovähennyksillä suurituloisia ja yrityksiä Kela maksun poistollla, joka siirtää painetta palkansaajille ja kuluttajille mm.energia- ja sähköverojen korotuksilla.
t. Sirpa