Millaisen Euroopan sinä haluat?

Millaisessa Euroopassa sinä haluat elää? Haluatko elää Euroopassa, jossa sosiaaliset arvot ovat vallalla ja jossa ihmisen oikeudet ja oikeudenmukainen työllisyys ovat avainasemassa? Vai haluatko Euroopan, jossa valta on rahalaitoksilla ja markkinoilla? Valta käydä myös tarvittaessa kansalaisten ja veronmaksajien kukkarolla?

Eurooppaa ollaan valitettavasti viemässä tällä hetkellä suuntaan, jossa tavallisia ihmisiä koskettavat asiat, kuten palkat, etuudet ja eläkkeet ovat laajenevan kontrollin ja rangaistusten kohteena. Valtioiden talouksia halutaan kontrolloida yhä enemmän Sen sijaan pankit ja rahoitusmarkkinat halutaan pitää mahdollisimman vapaina kaikesta kontrollista ja rangaistuksista. Nyt vasta ajatuksen tasolla puhutaan vuoden 2013 jälkeisestä ajasta rahoitusmarkkina- ja pankkiveroineen. Minä sanon: Ei näin.

Suomi on sitoutunut sekä suoriin velkoihin että takuisiin. Nyt pitää vakavasti arvioida Suomen talouden kestokyky seuraavien ”Kreikka”-tapausten kohdalla. Ihmiset muistavat liian hyvin, kuinka takaukset muuttuvat maksettaviksi. Valtion budjetin alijäämä on nyt yli 8 miljardia euroa. Sama summa kummittelee laskettaessa yhteen hallituksen antamat verojen alennukset ja toisaalta Suomen takuut ERVV:hen eli väliaikaiseen vakausvälineeseen.

Olemme nyt tilanteessa, jossa realistinen summa 440 miljardia euroa ei ole realismia vaan sitä on korotettava. Onneksi korottamiseen samoin kuin lainaehtojen muuttamiseen ja esitetyn uuden pysyvän vakausvälineen luomiseen tarvitaan uusi laki.

Mielenkiintoista keskustelua on käyty ns. kilpailukykysopimuksesta, jonka Saksa ja Ranska aloittivat omilla esityksillään. Asian valmistelu kuuluu kuitenkin komissiolle. Samoin asian käsittely Suomessa on ollut hankalaa, kun ensin ei ollut paperia, johon ottaa kantaa. Hallitus oli kuitenkin jo asiaan ottanut kantaa. Euroopan oikeistojohtajat kävivät keskusteluja asiasta myös viime viikonloppuna.

Kommentit

Jätä kommentti