Kuntakirje 9.4.

Hyvä kuntapäättäjä!

Hallitus päätti kehysriihessä kuntien tukemisesta. Koronakriisi etenee vaiheittain ja eri asteisesti, joten päätöksentekoa vaiheistetaan. Nyt päätettiin hallituksen toisesta lisätalousarviosta, jossa on mukana kuntien tuesta ensimmäinen osa. Tämä tarkoittaa, että yrityksille
myönnetyistä veronlykkäyksistä aiheutuvat menetykset kompensoidaan kunnille. Tällä tuetaan koronakriisin aiheuttamaa viivästystä verotukseen.

Toukokuussa päätettävässä kolmannessa lisätalousarviossa kohdistetaan kunnille vähintään miljardin euron tuki helpottamaan koronakriisin aiheuttamassa taloudellisessa tilanteessa. Tuen jakamisen välineet ja keinot kuvataan seuraavassa uutisessa tarkemmin. 

Hallitus on lisäksi sitoutunut tarvittaessa tukemaan kuntia myös myöhemmissä lisätalousarvioissa ja elokuun budjettiriihessä. On erittäin tärkeää, että kuntien tuottamat elintärkeät peruspalvelut ovat nyt ja kriisin jälkeen ihmisten saatavissa. 

Hallituksen päätös perustuu valtiovarainministeriön ennusteiden lisäksi keskeisesti kuntien ja Kuntaliiton kanssa käytyihin keskusteluihin. Noita keskusteluja on kummallakin puolella pidetty hyvinä ja olemme jo päättäneet, että keskusteluja jatketaan valmistelun tukena. Kutsumme kunnat seuraavaan keskusteluun lähiviikkoina. 

Toivotan teille kaikille hyvää pääsiäistä! Toivottavasti voimme kaikki levätä hetken, sillä yhteinen työ jatkuu heti ensi viikolla.

Sirpa Paatero
kuntaministeri

Kommentit

Jätä kommentti