Kiitokset

Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette olleet yhteyksissä viime viikkoina vaalien jälkeen. Politiikan luottamustehtävään kuuluu muista tehtävistä poikkeavasti julkinen ”haku” määräajoin, eli vaalityö ja työskentelyn jatkuva arviointi eri tahoilta. Tämä on yksi osa demokratian avoimuutta. Myös edustajan paikan jäätyä täyttymättä asia on julkinen ja kaikkien arvioitavissa sekä sisältää myös omakohtaisesti median ja muiden ihmisten arviointeihin vastaamista.

Olen kiitollinen sadoista viesteistä omien entisten kollegojen taholta niin demareista kuin muistakin puolueista, usean ministeriön ihmisten positiivisista kommenteista ja ay-liikkeen, sote-, sekä muiden kansalaisjärjestöjen sekä kuntaliiton kannustavista palautteista. Erittäin kiva on ollut saada palautetta niiltä tahoilta – esimerkiksi elinkeinoelämästä ja kunnista – jotka tietävät miten asioita on oikeasti hoidettu. Oman ministeriön osalta olemme edistäneet useita asioita, joista voimme yhdessä olla ylpeitä. Isot kiitokset myös kansalaisille toreilla ja muissa yhteyksissä tulleista myötätuntoisista ja tukea antavista kommenteista. Ympärillä on myös aina ollut ihania ihmisiä niin puoluetoimistolla kuin avustajina, joiden kanssa on tehty ja edistetty yhteisiä linjauksia ja joilta on tullut laajasti tukea.  Erityinen kiitollisuus on tietysti perheelle kaikkien vuosien epäsäännöllisyyksissä venymisestä sekä näissä ja aiemmissa vaaleissa toimineelle tukiryhmälle. Tämä kaikki on auttanut ensimmäisinä viikkoina ja kaiken kurjan keskellä ajattelemaan, että luottamusta on ollut ja on yhä laajasti, kuten samaa mieltä olleet yli 5000 äänestäjää ovat vaaleissa osoittaneet.

En ole osannut vastata kaikkiin kysymyksiin siitä, miten tämä tulos on mahdollinen, miten voit ja mitä ihmettä Kotkassa oikein tapahtui? Voi olla, että näistä kysymyksistä kahteen ovatkin muut parempia vastaamaan. Olen aina ajatellut, että teen työt niin hyvin kuin pystyn ja teen sitä yhteistyössä laajan verkoston kanssa. Näin olen saanut myös tehdä, jossa tietysti apuna ovat olleet jo monet eri yhteydet myös muiden tehtävien kautta. Ohjenuorani on aina ollut nimenomaan yhdessä tekemisessä ja pitkäjänteisessä asioiden edistämisessä, ei niinkään omien saavutusten tai pikavoittojen korostamisessa tai pelkkien epäkohtien osoittelussa. Siitäkin huolimatta, että nykyinen some-kulttuuri ei ehkä palvele tätä ohjenuoraani. Lisäksi olen pyrkinyt hoitamaan tehtäviäni siten, että asioita on edistetty niin valtakunnan tasolla kuin sitten omaan alueen eli Kotkan ja Kaakon osalta. Alueellisestikin monia asioita – niin isoja kuin pieniä – on yhteistyöllä saatu vietyä eteenpäin; osa maaliin asti, osa taas määrätietoisin askelin eteenpäin, mutta lopullisiin tuloksiin vaaditaan vuosien työ. Hienoa on ollut kokea onnistumisia ja saada niistä kiitoksia ja hyvää palautetta merkityksellisissä tehtävissä. Kaikkien politiikkaan lähtevien on elettävä todellisuudessa, että kritiikkiä tulee ja kaikkia ei voi miellyttää, mutta niin kauan, kuin oma innostus maailman parantamiseksi ohjaa työtä, sitä on motivoivaa jatkaa.

Vaalityötä tein Mauno Koiviston asenteella: jos et varmuudella tiedä miten asiat menevät, niin ajattele niiden menevän parhain päin. Siksi olen nyt uudessa tilanteessa, joka tietenkin on aina mahdollinen, mutta johon en ollut valmistautunut mitenkään ”varasuunnitelmalla”. Jatkan seuraavan hallituskauden alkuun ministerinä, jonka jälkeen on kesäloman aika ilman ”päivystystä” eli ihan rauhassa. Sen jälkeen kaikki on aidosti auki ja vaikka nyt tuntemus on pettymys, niin kunhan sen aika on, toivon että seuraava vaihe elämässä on myös uusi ja innostava.Takana oleva erittäin työntäyteinen hallituskausi kriisien keskellä – joiden rinnalla myös tehty merkittäviä uudistuksia – on tuntunut toisaalta menneen nopeasti, mutta kun palauttaa mieleen mitä kaikkea kauteen on mahtunut, tuntuukin että vuosia on ollut enemmän kuin neljä. Sosialidemokraatit ovat olleet yli sadan vuoden ajan uudistajapuolue ja näin tulee olemaan jatkossakin, on puolue tulevina kausina sitten oppositiossa tai hallituksessa, sillä molemmissa tehtävää riittää. Henkilökohtaisesti toivon että, monien kanssa tavataan ja odotan arkea, jossa kavereille ja tutuille on nyt aiempaa enemmän aikaa kaikkeen yhteiseen tekemiseen – eli ollaan yhteyksissä!

Kommentit

Jätä kommentti