Viikko 9 / 2021

Viikon fiilikset

Päätös kuntavaalien siirrosta kesäkuun 13. päivään muutti monia suunnitelmia, mutta tuskin aiheuttaa mitään ylitsepääsemätöntä. Puoluesihteerit olivat keskustelleet oikeusministeriön kanssa vaalien järjestämisestä ja niiden ajankohdan sekä terveysturvallisen mallin löytämiseksi useita kertoja. Paheneva tautitilanne, jonka johdosta on siirrytty myös laajemmin etäopetukseen ja suljetaan ravintolat lähes koko Suomessa, aiheuttaa lisääntyvää tarvetta sairaalahoitoon. Valitettavasti rokotteiden saaminen ei toteutunut kuten oli aiemmin ennakoitu ja nopeammin leviävä virusmuunnos näyttää voimaansa erityisesti Uudellamaalla. Näistä johtuen oli tarpeen siirtää vaalit kesään, jolloin suuremman rokotettujen määrän lisäksi kausivaihtelu tuo helpotusta, samoin vaalitoimituksen mahdollisesti helpompi siirtäminen ulkotiloihin.

Oman puolueen vaalistartissa jouduimme pikaisiin muutoksiin, kun perjantaina illalla puoluejohdon ja puoluehallituksen palavereita pitäessä ei ollut vielä tietoa, miten eri puolueiden kannat tulevat olemaan lauantaiaamun kokouksessa. Tästä syystä varsinainen vaaliohjelman esittely jouduttiin perumaan lyhyellä varoitusajalla, mutta työpajat ja muu iltapäivän ohjelma vietiin läpi. Olin itse puhumassa mitä tarkoittaa Tulevaisuuden kunta eli millaisena demarit haluavat nähdä kuntien merkityksen ja toimintaedellytykset puhuttaessa kuntien ja kuntalaisten itsehallinnosta sekä palveluista ja elinvoimaisuudesta. 

Koronatilanteen vuoksi jouduimme hallituksen neuvotteluissa, omassa ministeriryhmässä sekä valtioneuvoston istunnoissa viemään eteenpäin valmiuslain pykäliä, jotta tilanne saadaan paremmin haltuun. Suomessa on vain muutamia sairaanhoitopiirejä, joissa ollaan edelleen perustasolla, mutta tilanteet voivat muuttua nopeasti. Leviämis- ja kiihtymisalueilla joudutaan ottamaan tiukempia keinoja käyttöön. Hieman hämmentävää keskustelua on käyty toimivaltuuksista, mutta toivoa voisi, että hyvät kokemukset alueiden oma-aloitteisesta toiminnasta ottaa tilanne haltuun sulkemalla paikkoja ja vähentämällä näin kontakteja ja siten tartuntoja, toimisivat jatkossakin eri puolilla Suomea. Vastuuta tulee olla kaikilla toimijoilla arvioitaessa tilannetta. Sote-ministeriryhmässä kävimme läpi seuraavaa ravintoloita koskevaa esitystä, mutta myös sote-esityksen käsittelyä eduskunnassa.

Kevään normaaliin aikataulutukseen liittyvät budjetti, julkisen talouden suunnitelman laatiminen ja neuvottelut. Saimme budjettiosaston vastauksen esitykseemme, jota olemme käyneet läpi. Helppoa ei näytä olevan, mutta neuvottelut jatkuvat ja samalla on huomioitava kestävän kasvun ohjelman sisälle menevät hankkeet. Tulevien vuosien kysymys on myös työllisyydenhoidon vastuu kunnissa ja erityisesti kuntaosastolle uudistuksen rahoitus ja järjestämisvastuu, jotka huomioitava kuntien uudistamistyössä. Tässä yhteinen tekeminen TEM:n kanssa jatkuu. 

Keskustelimme Viron uuden kollegaministerin kanssa koronatilanteesta, mutta erityisesti yhteisistä ICT-hankkeista. Nordics for the Digital Age -seminaarissa, kun Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajamaana toimii Suomi, olin mukana esittelemässä agendaa, jolla Pohjoismaiden ja Baltian maiden digitaalisuutta ollaan edistämässä. Hienoa oli se, että Mia-Petra osallistui Brysselin päästä, kun on isosti vastuussa EU-parlamentissa näistä asioista: digitaalinen identiteetti, hakukoneiden tietojen käyttö, avoin data ym.

Muita viikkoon mahtuneita olivat normaalit ryhmäkokoukset, ministeriryhmät, johtoryhmä, istunnot ja palavereita esimerkiksi alijäämän kattamisen pidentämisestä, kuntajakoselvityksestä sekä epävirallinen keskustelu Kuntaliiton poliittisen ja virkamiesjohdon kanssa. Kevan työhyvinvointimittarit osoittavat huolestuttavia numeroista eläköityvien määristä ja ammattiryhmistä, joista on vaarassa loppua tekijät. Näistä puhuin Keva-päivässä. 

Pyhtää on hakemassa erä- ja luontomuseota niin, että se toimisi yhdessä Vellamon kanssa ja koko alueen yhtenä matkailuvalttina. Osallistuin arviointikierrokseen, jossa käytiin läpi hanketta tukevia asioita sekä vielä epäilyttäviä kysymyksiä. Kaakkois-Suomen Demareiden piirihallituksessa kävin pitämässä poliittisen tilannekatsauksen ja lauantaina aiheena olikin puolueen kuntavaaliehdokkaille tulevaisuuden kunta. Sunnuntai oli vapaa, jolloin myös ihana aurinkoinen keli eli loistava mahdollisuus hiihtämiseen.