Suomen 105 vuoden itsenäisyyttä juhlistettiin monissa paikoissa Koronan jälkeen nyt yhdessä. Myös presidentin linnan juhlat toteutuivat, vaikkakin hieman vähemmällä kutsumäärällä ja niin, että veteraanit ja lotat olivat erillisessä juhlassa. Koronaa on Suomessa yhä paljon, joten on hyvä suojautua suuremmilta riskeiltä. Itsenäisyyspäivän aattona kävin puhumassa Virolahden koulun 100 v juhlassa, joka siis perustettu Koivistolla, rajan takana. Samalla tietysti juhlittiin myös itsenäisyyspäivää ja mikä olisikaan parempi paikka katsoa tulevaisuuteen kuin nuorten koululaisten näkemykset, toivoen että saavat elää, opiskella, tehdä työtä ja perustaa perheen turvallisessa hyvinvointivaltiossa, joka tehty yhdessä vuosikymmenten aikana.
Itsenäisyyspäivän kohdalla oli myös henkinen yhteys hallituksen esityksen antamiseen Natoon liittymiseksi. Unkariin ja Turkin ratifiointeja odotetaan yhä, mutta on hyvä olla jo muutoin valmius saada hyväksyttyä kokonaisuus jo tällä kaudella. Tämä hallitus näyttää jatkavan, vaikkakin luottamuksen osalta on vielä kysymys, miten puheiden osalta vakuutettu toiminta pelisääntöjen mukaan realisoituu käytännössä. Toivomus kansalaisten puolelta on, että tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa hallitus olisi toimintakykyinen ja kantaisi sille kuuluvaa vastuuta, kun tuntuu että on tarve varautua nopeisiinkin päätöksiin. Yhteinen näkemys on, että tätä hallitusta ei ole, jos irtiottoa ilmenee, joten vastuun kantaa se, joka tällaista olisi tekemässä. Mielenkiintoista oli huomata, että jopa itsenäisyyspäivän saarnassa kehotettiin toimimaan sovussa maan hallituksessa. Luonnonsuojelulain äänestys oli kyllä surullinen esitys moneen kertaan sovituista asioista, mutta maatalousvälikysymyksestä äänestettäessä hallitus pysyi yhtenäisenä.
Hyvinvointialueiden osalta käynnistimme talouden ja hallinnon neuvottelukunnan sopien pelisäännöistä ja työskentelystä. Yhteisesti todettiin, että on hyvä olla foorumi, jossa käydään läpi reilusti lakien muutoksia ja rahoitusta sekä tulevaisuuden näkymiä. Muutama viikko alueiden aloitukseen, joten päivittäiset kysymykset alueilta ovat arkea.
Talouspoliittisessa ministeriryhmässä olivat esillä telakat ja lentoliikenne, ei ihan helppoja tilanteita. Omassa johtoryhmässä kävimme läpi työhyvinvointibarometrin tuloksia, jotka ilahduttavasti parantuneet valtiovarainministeriön osalta. Kävimme läpi myös useita maksu- ym. asetuksia, jotka saatava voimaan vuoden vaihteessa. EU ministerivaliokunnassa kävimme läpi tilannetta Ukrainassa, joka huolestuttava erityisesti energiahuollon osalta Venäjän kohdistaessa tuhoamisen erityisesti niihin halutessaan heikentää kansalaisten taistelutahtoa. Turvaa ja monenlaista tukea tarvitaan vielä pitkään ja nyt tavoitteena selvitä talvesta. Päätimme sotilaallisesta lisätuesta ja EU on tekemässä seuraavaa pakotepakettia.
Kaiken kiireen ja rankkojen asioiden keskellä vietimme myös muutaman tunnin hallitusryhmien yhteisessä pikkujouluissa ja toisena kävin puhumassa Kotkassa Sunilan Kantolassa. Alvar Aallon arkkitehtuuri on ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi ja Sunila on tietysti näissä mukana, jonka vuoksi hienoa, että Kantolan julkisivuremontti saatiin tehtyä.
Kotkan valtuuston tiedonantokokous, jossa aiheena jätehuoltoon tulevat muutokset ja normaalisti ryhmäkokous esityslistan asioista. Viikonloppuna kävin Outokummussa ja Kuopiossa, tapaamassa kuntien ja hyvinvointialuiden johtoa sekä kannustamassa demareiden eduskuntavaaliehdokkaita. Hyvät tunnelma ja ihmisiä liikkeellä, palautteena oli kiitoksia hallitukselle ja huolta erityisesti energian tai tarkemmin vielä sähkön hinnasta. Arvonlisäveron alennus, suora tuki ja verovähennysmahdollisuus eivät ole vielä realisoituneet ja hieman on ollut epäilyjä niiden kohdentumisesta oikeudenmukaisesti, mutta hyvä, että on saatu nämä ja bensan hintaan vaikuttava jakeluvelvoitteen muutos tehtyä. Jouluvalmistelut alkavat seuraavilla viikoilla, kunhan ehditään
Jaa tämä artikkeli