Viikko 45 / 2020

Viikon fiilikset

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat lähes koko viikon ohjelma, kun varsinaisen äänestyspäivän jälkeen laskenta jatkui ja jatkuu yhä. Viidentenä päivänä tuli kuitenkin tieto, että demokraattien Biden on saamassa riittävän määrän valitsijoita. Helpotuksen huokaus kävi monessa paikassa, mutta vielä nähdään katkeraa kamppailua häviäjä Trumpin joukoista. Demokratia on toiminut ja hienoa oli tietysti lopputulos presidentin ja varapresidentin osalta, mutta myös äänestysaktiivisuuden nouseminen. Politiikalla on siis väliä ja jokaisella äänellä on merkitystä. On hienoa kuulla, että USA palaa takaisin yhteisiin pöytiin ja ensimmäisenä ottaa vastuuta koronan hoidosta ja liittymisestä takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

Eduskunta on koronan aikana ottanut oman digiloikan, kun valiokuntien kuulemisia ja ryhmäkokouksia ym. on alettu järjestämään etänä. Tästä lähtien on myös mahdollisuus siirtyä etä-äänestykseen, jota harjoittelimme viikon aikana. Koronan aikana myös valtioneuvoston päätöksentekoa ja valmistelua on käyty läpi ja tähän liittyen osallistuimme myös arvioon, mitä olisi opittavaa ja muutettavaa lainsäädännön lisäksi. Kävimme hallituksen neuvotteluissa läpi lait, jotka ovat väliaikaisesti voimassa, arvioidaksemme niiden jatkotarvetta.

Ministeriryhmistä olivat koolla sekä sote- että oikeusvaltio-minry. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko lähti eduskunnan käsittelyyn ja samaa tilannekuvaa hyödyntäen on valmistumassa myös sisäisen turvallisuuden selonteko. Sotesta saadaan pian arviointineuvoston lausunto, jonka mukaan tulevina viikkoina tehdään muutokset. Soteen liittyen kävimme myös henkilöstöjaoston kanssa yhteisen keskustelun, yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, liittyen valmisteluun, muutoskustannuksiin palkkaharmonisoinnissa ym.

Kuntapolitiikan tulevaisuustyön organisointia valmistelimme talon sisällä ja johtoryhmässä olivat esillä korona, sote ja kestävän kasvun ohjelma sekä avoimen hallinnon strategia. Puolueen julkisen hallinnon ohjelma saatiin valmiiksi ja hyväksytyksi puoluehallituksessa. Nyt on hyvää pohjaa tehdä työtä myös koko valtionhallinnossa. Ministeriryhmässä kävimme läpi äkillisen rakennemuutoksen kriteerit, kun epäilys on, että vuonna 2007 tehdyille pohjille on taas tarvetta, valitettavasti. Iltakoulussa käytiin läpi edelliseltä viikolta siirtynyt fossiilittoman liikenteen tiekartta. Tallensimme myös Turvallinen ja kriisinkestävä kunta -seminaarin puheen seuraavalle viikolle.

Alueellisia asioita kävimme läpi neljän eteläisen alueen maakuntajohtajan yhteispalaverissa liittyen kestävän kasvun ohjelmaan, EU-rahoitukseen ja sen tukialuekriteereihin sekä sote-uudistukseen. Oman kotikaupunkini Kotkan osalta oli hienoa, että saimme tehtyä valtioneuvostossa päätöksen, jolla rajavartioston käytöstä poistettu Merikarhu siirtyy Ekamin koulutusalukseksi. Kävimme läpi myös rata-asioita omassa palaverissa päivittäen tilannetta.

Viikonloppu alkoi perjantai-iltana puoluepiirin seminaarilla, jossa ensin kuntavaaleja ja talouspolitiikkaa, minkä jälkeen kansanedustajien kyselytunti eli kaikki aiheet mitä piirin aktiiveilla on kysyttävänä. Toimii vuodesta toiseen. Piirikokouksessa, joka järjestettiin etänä, poliittinen keskustelu oli normaalien toiminta- ja talousarvioiden ohella tärkeimpänä, kun Kaakkois-Suomessa ei ollut tällä kertaa henkilövalintoja.

Vietimme tietysti myös isänpäivää juhlistaen samalla Petran ja Niklaksen naimisiinmenoa, kun emme voineet olla läsnä Tukholmassa. Sovimme, että juhlat järjestetään kunhan korona on ohi.