Viikko 44

Viikon fiilikset

Viikko 44

Eduskunnan istuntovapaa viikko tarkoittaa osalle kansanedustajia pohjoismaiden neuvoston kokousta ja ministereille normaalia viikkoa, pois lukien eduskunnan istunnot. Puolueen näkökulmastakin kiinnostavaa oli vallan vaihtuminen Ruotsissa, kun Stefan Löfvenin luovuttaessa paikkansaja sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi nousi Magdalena Andersson. Yhteistyö jatkuu vahvana ja tällä hetkellä sosialidemokraattien edustus eri maiden johdossa vahvistuu, kunhan Saksassa myös neuvottelut hallituspohjasta saadaan päätökseen.

Kuluvan vuoden budjettiin neuvoteltiin neljäs lisätalousarvio, jossa aiemmin arvioitua velkaantumista vähennetään yli kahdella miljardilla. Lisäykset sitä vastoin ovat yhä osin koronasta johtuvia, kuten viides kustannusten jaon tukipaketti ja siihen liittyvä järjestely Valtiokonttorille. Aikataulullisesti on haastavaa kun samaan aikaan valmistelemme ensi vuoden budjetin täydentävää, johon perjantaina teimme oman sektorin osalta priorisointia budjettiosaston kommenttien jälkeen. Onneksi nyt on aiempaa enemmän mennyt läpi ajatus siitä, että uudistukset vaativat toteutuakseen myös rahoitusta, jotta emme kaikkien kanssa ole samassa tilanteessa kuin DVV:n perustamisen osalta.

Kuntajohtajat olivat koolla Hämeenlinnassa, jossa kävin puhumassa kuntien tulevaisuuden eri versioista. Kun asiaa on paljon meneillään, mm. sote ja te-palvelut ym.  on käytännön työssä hyvä yrittää nähdä mihin tavoitteeseen haluamme yhdessä päästä. Tähän tarvitaan myös kunta-valtio järjestelmän pohdintaa, jossa kolme erilaista skenaariota ratkaistavana. Metropolipolitiikan yhteistyöryhmä oli koolla ja keskityimme kaupunkien ilmastotoimiin, jossa tehty hyvää työtä.

Sote-uudistukseen liittyen kokoonnuimme ensimmäisen kerran henkilöstöfoorumin edustajien kanssa, ja jossa kaikilla varsin yhtenäinen tilannekuva sekä kysymykset ratkaistavista asioista esimerkiksi tukipalveluiden osalta. Sote-ministeriryhmässä aiheena enemmän tartuntatautilakien jatkot ja hätäjarrumekanismin valmistelu valtioneuvostolle päätettäväksi. Lähetimme valtiovarainministeriön näkökulmasta hyvinvointialueiden rakentamisesta yleisökirjoituksen koko Suomeen alueiden lehtiin julkaistavaksi. Puolueen osalta jatkoimme puoluesihteerin kanssa alueiden päätoimittajien kierrosta, joissa vuorossa Kainuun ja Oulun sekä Uudenmaan alue, sisältäen paikalliset tiedot esimerkiksi ehdokasasettelun tilanteesta. 

Muita kokouksia ja niiden valmistelua olivat Coalition of Willing ja siinä meidän sähköisen tunnistautumisen hanke, josta kokouksessa puhui myös komission edustaja. Oman julkICT:n puolella kävimme läpi tähän liittyvän henkilötunnuksen uudistamisen etenemisen. Puoluehallitus oli koolla torstaiaamuna ja jo keskiviikkona kävimme iltakoulun muodossa läpi Veikkauksen tuloutuksen jaon mekanismia, miten linjamme ja miten parlamentaarinen vakaus asiaan olisi parhaiten saatavissa. Demareiden ministeriryhmässä aiheena olivat CAP eli maataloustukien uudistus ja lääkärihelikopterin sijoituspaikka. Kaakonkulman kuluttajayhdistys kokoontui ja kävimme pääsihteeri Juhan kanssa läpi ajankohtaisia kuluttaja- ja järjestötoimintaan liittyviä asioita. Kuluttaja-asiat ovat sekä EU:n että kansallisen tason asioita ja kosketuksessa jokaisen meidän arkeen, tästä syytä järjestön merkitys ja myös jäsenmäärä on kasvanut myös Koronan aikana, vaikka tilaisuuksia on ollut aiempaa vähemmän.

Viikko alkoi maanantaiaamuna Kotkassa eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja Europarlamentin edustajan kanssa torilla kansalaisten tapaamisella. Toisessa päässä perjantai-iltana tapasimme Cursorin kutsumana paikallisten kanssa toimijoita yrityksistä, ammattiliitoista ja valtiovarainministeriössä keskustellen logistiikan merkityksestä ja alueen näkemyksistä. Sen jälkeen jännitimme koripallo-ottelussa, jossa Kotka voitti tiukan ottelun. 

Viikonloppuna kävin puhumassa Demarinaisten liittokokouksessa Helsingissä, jossa aiheena tervehdyksessä aluevaalit ja hyvinvointivelka, jonka korko on kova. Tämän jälkeen juhlimme 60+1 syntymäpäiviä kun Antti täytti 1.11 60vuotta ja Elli täyttää 1 vuotta 11.11. Mukava istuskella rauhassa ja seurustella läheisten kanssa. Yhä edelleen olen sitä mieltä, että juhlapäivät ovat juhlien järjestämisen arvoiset. Viikon aikana tuli nähtyä myös Hytti numero 6 elokuva, joka ihana hyvän mielen esitys, suosittelen kaikille.