Edellisten viikkojen tapaan yksi aihe oli ylitse muiden. Tilanne Kreikassa muuttui joka päivä. Kun edellisen viikon päätökset Kreikalle annettavasta tuesta ja vapaaehtoisista lainojen alas kirjauksista oli tehty, luultiin että tilanne helpottuu. Kreikkalainen sisäpolitiikka tuli kuitenkin väliin. Protestiliike on lisännyt painetta tarvittavien uudistusten käsittelyyn kansanäänestyksen avulla koko finanssikriisin ajan. Pääministerin kansanäänestysilmoitus hämmensi sekä markkinoita että poliitikkoja. Myöskään Kreikassa pääministerin aloite ei edennyt, sillä muutama hallituspuolueen kansanedustaja ilmoitti suoraan vastustavansa äänestystä. Loppuviikolla oikeisto kääntyi kannassaan ja lähti tukemaan pääministeriä tavoitteessa muodostaa laaja-alainen hallitus. Nähtäväksi jää, onnistuuko hallituspohjan suurentaminen ja tarkoittaako se pääministerin vaihtoa. Spekulaatiot tästä käyvät kuumina sekä Suomessa että Euroopassa.
Euroalueen kriisi ja Kreikan tilanne olivat myös meidän päällimmäisiä aiheita kun kävimme Euroopan Keskuspankissa keskiviikkona. Tieto lisää tuskaa ja vierailulla EKP:ssa ne todellakin lisääntyivät. Onneksi uusien kriisien ennaltaehkäiseviä mekanismeja on tulossa, saimme kuulla muun muassa EU- tason järjestelmäriskivalvonnan viimeaikaisesta kehityksestä.
Toinen aihe Frankfurtin vierailulla oli Saksan energiapolitiikka. Toimijat olivat harmissaan liian nopeista poliittisista käännöksistä: Kun juuri puolitoista vuotta aiemmin oli päätetty jatkoajoista ydinvoimaloille ja sitten päätetäänkin, että kaikki kahdeksan reaktoria suljetaan nopeutetussa aikataulussa. Käytännössä se tarkoittaa naapurimaiden ydinvoiman lisäämistä ja Saksaan tuonnin runsasta kasvamista. Lisäksi hiilivoimalla tuotettua sähköä joudutaan käyttämään entistä enemmän. Uusiutuvista energian tuotantotavoista Saksa lisää tuulivoimaa, mikä maksaa Saksan liittotasavallalle 300 – 400 miljardia euroa vuosikymmenen loppuun mennessä.
Mahtui viikkoon muutakin kuin Kreikkaa ja Saksan energiapolitiikkaa. Alkuviikosta kävin tapaamassa Kymen ay- toimitsijoita keskustellen ajankohtaisista poliittisista asioista ja tietenkin raamisopimuksesta. Ajankohtaiset poliittiset asiat ja etenkin alueen työttömyys olivat esillä myös lauantaina, kun kiersimme työministeri Ihalaisen kanssa kansalaistapaamisessa Ruonalan markkinoilla sekä kaupungin ja Sotek- säätiön vieraana. Ajatuksia vaihdettiin Kotkan ottamisesta mukaan kunnalliseen työllistämiskokeiluun, alueen huomioimisesta rakennemuutospaikkakuntana ja Helsinki – Pietari- logistiikkakäytävän vahvistamisesta.
Torstaina ympäristövaliokunta kävi keskustelemassa presidentti Halosen kanssa Rio 2020 sopimuksesta ja YK:n vuosituhattavoitteiden etenemisestä. Sunnuntaina matkasimme valiokunnan kanssa Japaniin katsomaan, miten maan energiapolitiikka on asemoitunut Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen. Viikonvaihteessa ehdin olla kotosalla ja käydä elokuvissa katsomassa Vestön Missä kuljimme kerran, jota voin suositella sekä kirjan lukeneille että sitä lukemattomille. Syksyinen lämpöinen keli jatkuu ja mahdollistaen myös mukavan ulkoilun ja lenkkeilyn.
Jaa tämä artikkeli