Viikko 32 / 2020

Viikon fiilikset

Tänä vuonna oli poikkeuksellisen rauhallinen kesä, kun kaikki kesätapahtumat oli peruttu koronan vuoksi. Samasta syystä osa meidänkin perheestä pysyy tiukasti Ruotsissa. Kelit ja muutamat lähiseutujen retket toivat vaihtelua lomalle. Ilo oli myös viime kesän kahta viikkoa pidempi loma. Työhön liittyen heinäkuun suurimmat poliittiset kysymykset olivat EU:n seitsemän vuoden budjetti ja 750 miljoonan euron elvytyspaketti. Oman ministeriryhmän kanssa kävimme läpi työllisyysasioita ja virkamiesten sekä avustajien kanssa pieniä akuutteja asioita. Loma oli siis todellista lomaa eli perheen ja sukulaisten sekä kavereiden tapaamisia, oleskelua mökillä ja vierailuja tuttujen mökeille. ”Kesälomamatkat” tehtiin Loviisaan, Porvooseen, Haminaan ja Kouvolaan sekä Rankkiin. Ilo oli huomata, että Kymenlaakso ja Kotka saaristoineen ja puistoineen oli matkailijoiden suosiossa koko kesän.

Heinäkuun loppupuolella kokoontui oman alueen puoluekokousryhmä, johon osallistuin. Aloitimme myös puoluevaltuuston puheenjohtajaehdokkuuden kampanjoinnin muun muassa lähettämällä kirjeen kaikille edustajille. Ensimmäisellä työviikolla puolestaan pääsimme ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kokoontumaan puoluehallituksella fyysisesti sekä lauantaina nauttimaan toritapahtumasta ja kansalaistapaamisista Savonlinnassa. Samalla kertaa kävimme Kisalinnassa sekä kaupungin ja sairaanhoitopiirin johdon vieraana keskustelemassa. Hanna Kososen tilalle vaihtui ministeriksi Annika Saarikko, kuka aloitti myös kampanjoinnin keskustan puheenjohtajuudesta. Olemme siis samassa tilanteessa tältä osin kuin vuosi sitten. Onneksi meillä puheenjohtajakysymys on järjestyksessä, mutta varapuheenjohtajiksi sitä vastoin on runsaasti hyviä ehdokkaita.

Kuluneen reilun vuoden aikana viereisessä työhuoneessa on jo kolmas valtiovarainministeri menossa eli nyt Matti Vanhanen. Järjestimme yhteisen tapaamisen tutustuaksemme, ketä joukkueessa on nyt töissä sekä käydäksemme läpi syksyn alkuun liittyviä ajankohtaisia asioita. Aloitamme ensi viikolla valtiovarainministeriön sisäisellä budjettiriihellä ja laitamme juuri hakuun controller-johtajan paikan. Molempia valtiovarainministeriön ministereiden työtä yhdistää myös julkisen talouden tuottavuus. Omalta puolelta valmistauduimme elokuussa pidettävään iltakouluun, jossa aiheena julkisen hallinnon strategia, julkiset hankinnat, kaupunkistrategia ja alueellistaminen. Julkisen hallinnon kehittäminen on asia, johon paneudumme myös puolueen asiantuntijoiden kanssa. Viimeistään viime keväänä nähtiin taas kuinka tärkeätä on, että julkinen hallinto, sisältäen valtion sekä kunnat, toimii. Siksi on tarpeen miettiä, miten tätä maailmankin mittakaavassa loistavaa hallintoa kehitetään edelleen. On viehättävää keskustella ihmisten kanssa, jotka näkevät asian samalla tavoin ja ovat valmiita kehittämään sitä.

Ehdin viikon aikana tavata myös tuttuja, jotka työskentelevät erilaisissa järjestöissä eli vähän meni puheet myös työn merkeissä. Perjantai-iltana kävimme katsomassa pesäpalloa Haminassa, mikä on itselleni hyvin harvinaista, vaikka ei pitäisi olla kun kilometrejä on välissä vain parikymmentä. Ehkä opimme vielä, että Haminasta on helppo tulla meille esimerkiksi katsomaan jalkapalloa tai koripalloa ja päinvastoin. Tällä hetkellä meillä on virallisesti yhteistä satama ja ammatillinen koulutus, mutta paljon enempään, mistä hyötyisi kaikki kuntalaiset, olisi mahdollisuus.