Viikko 22

Viikon fiilikset


Korona on muuttanut monta asiaa ja yksi näistä on kollegojen tapaaminen. Pääsimme nyt Pohjoismaiden kuntaministereiden kanssa vihdoin pitämään yhdessä kokousta, tällä kertaa Luulajassa, jossa en ollut koskaan aiemmin käynyt. Aiheina olivat kuntien selviäminen korona-ajasta ja toisaalta nyt valmistautuminen Ukrainasta pakenevien auttamiseen. Isona keskusteluna käytiin läpi kapasiteettikysymystä eli lähes kaikilla samaa haastetta siitä, miten kunnat pärjäävät eri puolilla maata palveluiden järjestäjänä. Mielenkiintoista oli kuulla, että esim. Norjassa on pohdinnassa irtautuminen yhtenäiskuntamallista, joka myös meillä yhtenä varteenotettavana skenaariona tulevaisuustyössä. Koronan hoidossa kaikissa isommissa maissa valtio on kantanut taloudellisen vastuun ja kunnat vastuun käytännön toiminnasta. Oli ilo myös tavata emäntänä toiminut Ruotsin uusi ministeri Ida Karkiainen – demari – joka syntyisin Haaparannasta. Tästä tapaamisesta alla oleva kuva.

Digi-, data- ja hallinnon ministeriryhmässä kävimme läpi digikompassin lausuntopalautetta, sähköistä henkilöllisyyttä ja henkilötunnuksen uudistamista sekä senaattiselontekoa. Hallinnossa tapahtuu paljon ja alivaltiosihteerin tehtävä on tässä hyvin merkittävä, kävimme läpi ensimmäisen haastattelukierroksen tuntemuksia. Julkisen hallinnon johtaminen on ajankohtainen aihe, jonka kehittämisestä saimme raportin jossa yli kymmenen esitystä vietäväksi käytäntöön. Toinen työryhmätyö, joka saatiin loppuun on kansallisten dialogien järjestämisen malli, jolla pääsemme laajentamaan ihmisten osallisuutta eri aiheisiin. Dialogimallia voi käyttää laajasti ja tarve eri aiheiden nostamiseksi yhteiseen keskusteluun on tunnistettu, ihmiset ovat sitoutuneita vaikuttamaan ja olemaan mukana, kunhan siihen on olemassa keinot. Ranska on ehdottanut digitalisaatiosopimusta, jota on käyty läpi ja on nyt etenemässä; katsotaan kuinka yksityiskohtaisena eli kyse siitä miten työntekijät voivat käyttää digitalisaatiota. Kävin palaverin erillisverkkojen Virve 2 rakentamisesta, joka tärkeää viranomaisyhteistyön varmistamiseksi myös tulevaisuudessa. Kevan hallinnon tarkastustilaisuus pidettiin myös tänä vuonna paikan päällä ja aiheita on laajasti työhyvinvoinnista sijoitusmarkkinoihin sekä tietysti hyvä kuulla asiakkaiden palautteesta ja käsittelyaikojen lyhenemisestä.


Sote-ministeriryhmässä kävimme läpi valmistelurahoitusta ja alueiden tilannekatsausta. Pidimme palaveria kuntien jo aiemmin tehtyjen sote-palkkaharmonisointien aiheuttamista tilanteista etenkin takautuvien vastuiden osalta, ratkaisuja tilanteeseen etsitään. Kuuma-kunnat eli Uudenmaan kymmenen kuntaa juhlistivat virallista 20-vuotista yhteistyötä tilaisuudessa, jossa kävin puhumassa. Toimivat hyvänä esimerkkinä muillekin alueille. Oman alueen osalta kävimme läpi maakuntaliiton ajankohtaiset edunvalvonta-asiat.


Puoluehallituksen iltakoulun aiheena oli EU:n finanssipoliittiset linjaukset, jotka päätettiin seuraavan päivän kokouksessa. Seuraavaan kauteen eli vaaleihin ja hallitusohjelman aiheisiin on alettava jo valmistautua ja tästä kävimme myös oman kabinetin osalta läpi sitä, onko kaikki nyt kirjatut edenneet ja mitä olisi tarve painottaa tulevina vuosina.


Viikonloppu oli koulujen päättymisen juhlaa, jossa meillä perheessä siskon tytön lakkiaiset. Kohta on koko sisarussarja käynyt läpi toisen asteen ja oletettavasti vuoden päästä tulee tauko seuraavaan sukupolveen. Juhlat on aina mukavia ja Helsinki oli kyllä täynnä, kun puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraati oli myös Helsingissä sekä Huuhkajien ottelu, joten ihmisiä liikkeellä todella paljon.