Viikko 5

Viikon fiilikset

Viikonloppuna oli loistava tunnelma, kun avasimme lauantaina puolueen vaalikampanjan – ihmisiä oli koolla eri puolilta Suomea niin paljon, että tilat olivat loppua kesken. Kävimme läpi vaaliohjelman teemoja, kouluttauduimme kampanjointiin ja vahvistimme työtä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi olimme tietysti myös ulkona kansalaistapaamisessa. Voimaannuttava tilaisuus – ja kun viimeisin puoluekannatusgallup on vielä nousujohteinen, edessä on tiukat viikot pääministeripuolueen paikasta.

Tältä kaudelta on näyttöä erityisesti kriisien hoidosta sekä uudistusten tekemisestä, työllisyyden myös ollessa huipussaan. Julkaisimme keskiviikkona erillisessä tilaisuudessa puolueen talouslinjaukset. Yleisesti tuntuu, että muut puolueet eivät juuri puhu taloudellisen, hyvinvointi- ja ilmastovelan kokonaisuudesta, vaikka tiedossa on esimerkiksi hyvinvointivelan selvittämisen tuovan suuret säästöt. On jotenkin helpompaa puhua ainoana oikeana suuntana pienempituloisten toimeentulon leikkauksista.

Maanantaina kokoonnuimme oman vaalityöryhmäni kanssa ja pikkuhiljaa vaalityössä pääsemme konkreettisesti kiertämisen ja tilaisuuksien pariin. Viikolla oli vuorossa myös haastattelu ja kuvaukset alueen vaalilehteen. Kabinetin palaverissa yritimme yhteensovittaa kevään kalenteriani ja saada mahdutettua siihen myös muiden piirien kampanjatilaisuuksia.

Kauden viimeinen lisätalousarvio saatiin valmiiksi ja sen suurimmat summat muodostivat korkomenojen nousu, sähköhyvitys ja hyvinvointialueiden lisärahoitus. Hoito-, hoiva- ja kuntoutusvelkaa on saatava vähennettyä, jotta alueet pääsevät aidosti uudistamaan toimintoja. Pidimme erilliset kokoukset tähän liittyen sekä Savonlinna-Kemi -päivystyksen rahoitukseen. Lakimuutos kertakorvauksen 150 miljoonan aikaistamisesta ja päivystysasiasta saatiin läpi valtioneuvostossa. Sähköhyvitysten osalta jouduttiin myös pitämään palaveria, kun työ- ja elinkeinoministeriö oli ajatellut valtiokonttorin hoitavan asian ja neuvottelematta asiasta kirjannut sen lakiin lausuntokierrokselle.

Tiukka työmarkkinatilanne on askeleen lähempänä ratkaisuja, kun teknologia- ja kemianteollisuus hyväksyivät neuvottelutulokset uudesta työehtosopimuksesta ja peruivat tulevat työtaistelutoimet. Tämä oletettavasti helpottaa myös muiden liittojen neuvotteluja. Valtion puolelta neuvotteluja jatketaan seuraavien viikkojen aikana, jotta sopimus saataisiin vielä valtioneuvoston ja eduskunnan käsiteltäväksi.

Pidimme palaverin koskien kuntien hyvän hallinnon asioita ja pohdimme lainsäädännön muutostarpeita liittyen esimerkiksi jääviyksiin ja kaksoisrooleihin. Asiaa lähdetään selvittämään nyt, jolloin se ehtii päätettäväksi seuraavalle hallitukselle. Kävimme läpi Kuntaliiton kanssa heidän hallitusohjelmatavoitteitaan, jotka olivat monin kohdin varsin samanlaisia puolueen ohjelmaan verratessa.

Muita viikkoon mahtuneita asioita olivat median taustatilaisuus hyvinvointialueiden aloituksesta, julkisen sektorin kybersuojauksen toiminnasta sekä hankintojen kehittämisestä. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa kävimme läpi ilmastorahaston hankkeita ja tulevaisuutta. Kävimme yhtenä päivänä myös tutustumassa Vuosaaren satamassa Tullin ja konkreettisesti tullikoiran työhön. Eduskunnassa äänestyksessä oli myös uusi translaki, joka herättää tunteita puolesta sekä vastaan. Kymenlaakson kansanedustajien kanssa saimme liitolta päivityksen ajankohtaisiin asioihin. Omassa johtoryhmässä ajankohtaisena katsaus muun muassa hallituskauden hankkeisiin, jotka lähes kaikki toteutuneet – hyvää työtä koko porukka!