Itäistä rantarataa ei tule unohtaa, missä viipyvät laskelmat

 Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) käynnistämä Itärata-selvitys valmistui viime viikolla. Selvityksen yhteydessä piti olla mukana myös hyöty kustannuslaskelmat myös Itäisen Rantaradan osalta, mutta näitä ei valitettavasti ole julkistettu. Olemme halunneet tietää selvityksiin perustuen mikä on paras vaihtoehto. Nyt saatu selvitys antoi selkeän kuvan että itäradasta saatavissa oleva aikatauluhyöty ei ole ministeriön mukaan järkevä lähes kahden miljardin satsaukselle. Kun ajatellaan työmatkaliikennettä, vientiä ja tuontia sekä turismia Venäjältä on rannikkoa myötäilevällä radalle runsaasti perusteita. Hanke on molemmissa maakuntakaavoissa sekö Ratahallintokeskuksen suunnitelmissa ja toivoisimme että myös liikenneministeriö näkisi asian merkittävyyden, jotta ainakin selvitysten tulokset saadaan esille.

  • Ratayhteyden saaminen pääkaupunkiseudulta itään on tärkeää, ja pitkään Uudenmaan ja Kymeenlaakson maakuntakaavoissa ollutta ratavarausta niin sanotulle itäiselle rantaradalle, joka kulkisi pääkaupunkiseudulta Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan ja Haminaan ja siitä itärajalla ei saa unohtaa. Radan saaminen Suomelle merkittävien Haminan, Kotkan, Loviisan ja Kilpilahden satamien läheisyyteen toisi lukuisia mahdollisuuksia, kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.) toteaa.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa henkilö- ja tavaraliikenteen siirtäminen raiteille on järkevää. Tällä hetkellä ei Itä-Uudellamaalla ja siitä Kotkan suuntaan ei ole ratayhteyttä.

  • Itä-Uudenmaan kehityksen kannalta olisi erittäin tärkeää tarkastella kaikkia ratavaihtoehtoja pääkaupunkiseudulta itään. Oli pettymys huomata, että aiempien selvitysten mukaan järkevä ratayhteys oli tippunut ministeriön selvityksestä pois. Alueen kokonaisvaltaisen kehittämisen ja ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta olisi tärkeää saada itään suuntava ratahanke nytkähtämään eteenpäin tulevissa hallitusneuvotteluissa, Porvoon kaupunginhallituksen jäsen Anette Karlsson (sd.) toteaa.

Lisätietoja

Sirpa Paatero Kotka

Anette Karlsson Porvoo