Alkoholin mielikuvamainonta tarpeetonta

Alkoholin mielikuvamainonta on kiellettävä kokonaan, sillä se kohdistuu pääosin nuoriin. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat asiasta harvinaisen yksimielisiä. Järjestöjen tavoitteena on kansalaisten terveys- ja päihdeongelmien vähentäminen. Lasten ja nuorten etu on nyt asetettava etusijalle.

Terveysministeri Risikon ei pidä antaa periksi markkinavoimille. On nurinkurista ja epäeettistä jos alkoholiteollisuuden ja markkinoiden kanta ohittaa kansanterveyden sekä lasten ja nuorten edun.

Vaikka laki kieltää jo nyt mainonnan kohdistamisen alaikäisiin ja alkoholin kuvaamisen mm. sosiaalista ja seksuaalista viehätysvoimaa lisäävänä aineena, niin jokainen tietää, että juuri tähänhän tämän päivän alkoholimainonta perustuu.

Mainontaa on menneinä vuosina rajoitettu mm. kellonajoilla, mutta tämä ei ole ollut riittävän tehokasta. Mainosten sisällön lain mukaisuudesta käydään jatkuvaa kiistaa.

Ministeri Risikon alkoholimainontaa koskeva esitys on torso. Säädösten epäselvyys ja tulkinnanvaraisuus jäävät kitkemättä. Risikko tyytyy vain pidentämään listaa uusista mainontaa rajoittavista keinoista. Tosi asia on, ettei televisiossa esiintyvän alkoholimainontakiellon myöhentämisellä parilla tunnilla estetä nuorten kohtaamaa alkoholimainontaa. Nuorista yli 90 prosenttia kertoo altistuvansa alkoholimainonnalle. Risikon esitys jättää edelleen liikaa tulkinnanvaraisuutta mainonnan toteuttamiseen ja valvontaan.

Miksi alkoholia pitää ylipäänsä mainostaa? Eikö riitä, että tuotetiedot ovat nähtävillä? Tämä mahdollistaisi tuottajien tiedottamisen tuotteestaan, mutta esim. alkoholin voimalla miesten ihailevien katseiden edessä lentävät naiset jäisivät mainonnasta pois. Eduskunnassa yli sata kansanedustajaa allekirjoitti aloitteen mielikuvamainonnan kieltämiseksi. Luulisi myös, että kansanterveysjärjestöjen ja kansalaisista yli 60 prosentin mielipiteellä olisi jotakin merkitystä.

Eikö nyt olisi vihdoin aika ottaa tilanne vakavasti ja tunnustaa lasten ja nuorten oikeus kasvaa turvallisessa ympäristössä ilman alkoholin käyttöön yllyttävää mainontaa?

Kommentit

Jätä kommentti