Vuoden viimeiset viikot, joista osa päivistä tiivistä työtä ja osa lomaa. Tuntuu, että vuoden loppuun kerääntyy aina uusia asioita ja toisaalta palautuu mieleen, mitä kaikkea vuoteen ja erityisesti syksyyn on mahtunut – mikä on aika paljon. Sota jatkuu yhä Ukrainassa ja valtioneuvostossa tehtiin päätöksiä, kuinka voisimme tukea maata. Talven aikana on myös tulossa lisää pakolaisia Suomeen. Koronaan sairastuu yhä paljon ihmisiä. Vaikka sairaalahoito ei tästä syystä ole ruuhkautunut, huolestuttavalta vaikuttaa erityisesti suurempien paikkakuntien päivystysten ruuhkautuminen, kun jatkohoitopaikkoja ei tunnu löytyvän riittävästi.
Hyvinvointialueiden aloitukseen on varauduttu jokaisella alueella sekä ministeriössä. Pidimme tilannekuvapäivityksen ja huomioitavana aloituksessa on kaksi päivämäärää – vuoden vaihde sekä ensimmäinen palkanmaksupäivä 13.1. Kävimme läpi myös Digi Finlandin eli kaikkien hyvinvointialueiden yhteisen ICT-yhtiön tilanteen sekä samoin toimivan tilakeskuksen ja kuntien ja hyvinvointialueiden lainoitusta hoitavan takauskeskuksen asioita. Yhtiöiden osalta merkittävää on osakkeiden siirrot ja hallitusten muodostaminen. Osaamisen lisääminen ja yhdessä tekeminen tulevat olemaan tärkeitä alueille, kunhan siirtymän jälkeen päästään työn kehittämiseen.
Eduskunnassa äänestettiin perinteisesti budjetin kaikki pääluokat loppuun. Aikatauluun tuli muutos, kun maanantaina keskusteltiin välikysymyksestä eli nuorten pahoinvoinnista ja rikollisuudesta, mikä opposition tulkinnan mukaan johtuu maahanmuutosta. Nuorisojengejä ja rikollisuutta on ollut vuosikymmenten läpi ja niitä on saatu vähennettyä tiivistämällä yhteistyötä ja olemalla monin tavoin läsnä ja tukena lapsille ja nuorille. Pelkästään leimaamalla nuoret voidaan jopa pahentaa tilannetta. Aiheesta keskustelu on tarpeen ja toimia tarvitaan monessa kohdin, joista varhainen puuttuminen ja tuki perheille sekä nuorille itselleen on oltava prioriteettien kärjessä.
Keskustelu sähkön hinnasta ja sen kompensoinnista jatkuu. Toivottavasti talven aikana myös Olkiluoto saadaan käyntiin säännöllisen sähköntuotannon osalta, mikä kasvattaisi omavaraisuutta. Kattohinnan määrittely ja takuuhinta asiakkaille sekä muut tukitoimet olivat sähköministeriryhmän listalla ja toivottavasti nyt etenevät nopeasti. Kävimme varautumiseen liittyen läpi valtion tilojen varautumista, joissa kriittisiä kohtia on erityisesti lämmityksen, sähkön ja tietoliikenneyhteyksien osalta. Lista tärkeimmistä toimintakykyisinä pidettävistä paikoista on onneksi huomattavasti lyhyempi kuin valtion kaikki 9000 paikkaa.
Muita asioita viikoille olivat palaveri omaisten tarvitsemista tiedoista ja avusta perunkirjoituksia ja osoituksia tehtäessä, haastattelu valtion virastojen aukioloaikojen muutoksista, valtion palkkaneuvottelujen kariutuminen juuri ennen joulua sekä keskustelu veikkauksen tulevaisuudesta, josta annoin myös haastattelun STT:lle.
Joulun aloitukseen kuului valtiovarainministeriön tilaisuus, jossa oli hyvä mahdollisuus meillä ministereillä kiittää kaikkia sekä toisena kirkon kryptassa seurakunnan kanssa yhdessä pidetty tilaisuus, jossa puhuin rauhasta. Istahdimme hetkeksi myös oman kabinetin kanssa ja jaoimme tunteen siitä, että onhan ollut vuosi. Toivottavasti alkavasta vuodesta tulee rauhallisempi. Ehdin myös Kotkaan viimeiseen Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen Vellamoon.
Joulua vietettiin koko perheen kesken aika perinteisesti yhdessä oleskellen ja nauttien. Mukava rauhoittumisen paikka, vaikkakin vain muutamaksi päiväksi. Välipäivinä järjestimme kahvitilaisuuden kunnallisjärjestön toimistolla Kotkassa, ja Helsingin päässä kävin yhtenä päivänä, kun kaikki loput vuoden vaihteessa voimaan tulevat lait ja asetukset piti saada hyväksyttyä; näistä rahamäärällisesti suurimpana kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitukset. Vuoden vaihtumista juhlistimme kotosalla pienellä porukalla ja vuoden ensimmäisenä päivänä vierailin puolustusministerin vastaanotolla Säätytalolla, jonka järjestäminen on taas koronan jälkeen mahdollista.
Vuosi on loppunut ja takana on monta myllerrystä, joista suurimpana Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulleet vaikutukset muun muassa energiaan, inflaatioon ja turvapaikanhakijoihin. Isoja asioita on ollut myös nyt vuodenvaihteen jälkeen aloittaviin hyvinvointialueisiin liittyen. Jos kysytään, mistä asioista keskustellaan vaaleissa, voisi toivoa sen olevan koulutus ja sivistys. Kuitenkin todennäköisemmin talous ja turvallisuusaiheet pysyvät yhä agendalla keväällä – ja ainahan on myös tullut yllättäviä aiheita vaalikampanjoinnin aikana. Nyt kaikesta huolimatta kevään tullen päivät pitenevät eli valoa kohti mennään.
Jaa tämä artikkeli