Viikko 8

Viikon fiilikset

Perjantaina 24.2 tuli kuluneeksi vuosi Venäjän hyökkäyksen alkamisesta. Tuntuu pahalta, että taisteluja käydään joka päivä ja hyökkäyssodan loppua ei ole vieläkään näkyvissä. Päätimme valtioneuvostossa kolmannentoista tukipaketin lähettämisestä, jossa mukana myös tankkeja, jotka soveltuvat miinanraivaukseen. Valmistaudumme myös Suomessa yhä pakolaisten tuloon ja toisaalta ensimmäisten, vuosi sitten saapuneiden kotikuntahakemuksiin. Pidimme hiljaisen hetken eduskunnassa täysistunnon aluksi ja kävimme ajankohtaiskeskustelun Ukrainan tilanteesta. Kotkassa osallistuimme rauhan marssille, jossa esiintyjä ja osallistujia Ukrainasta sekä koskettava kynttiläkulkue.

Iltakoulussa kävimme läpi hallituskauden saldoa ja kaikista kriiseistä huolimatta, lähes kaikki hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet on saatu vietyä maaliin. Lisäksi kävimme läpi ilmastotoimia ja tasa-arvosuunnitelman toteutumista. Ilmastoasioita käsittelimme myös omassa ministeriryhmässä: aiheena erityisesti maankäytön sektori, jossa vielä tekemistä. Oma Nato-hakemuksemme odottaa yhä Turkin ja Unkariin ratifiointia ja aiheesta tulee lähes päivittäin uutisia – nyt liittyen erityisesti siihen, ovatko Suomi ja Ruotsi etenemässä jäsenyysprosessissa samanaikaisesti ja onko kaikki valmista ennen Vilnan kokousta.

Eduskunnassa oli valiokuntakäsittelyssä viimeiset lait ja valitettavasti useampi laki jäi kiinni eduskunnan aikatauluihin, vaikka esitykset oli annettu käsiteltäväksi sovitusti. Julkisuudessa kiistanalaisena on näkynyt saamelaiskäräjälaki, jossa keskusta meni oppositiopuolueiden kelkkaan vastustamaan asian etenemistä saliin äänestettäväksi. Omalta sektorilta on harmillista, että digitaalista identiteettiä ja henkilötunnusta koskeva lainsäädäntö sekä eduskunnan edellyttämä selonteko Senaatti-konsernista jäivät käsittelemättä loppuun. Toisaalta aina jää joitakin kesken, mutta silti valiokunnissa olisi mahdollista priorisoida asioita. Onneksi digitaalinen kompassi saatiin ulos ja nyt on hyvä keskittyä sen toimeenpanosuunnitelman tekemiseen.

Tämän viikon yksi positiivisin asia oli se, että saimme valtion virka- ja työehtosopimukset neuvoteltua loppuun sekä allekirjoitettua. Kahden vuoden sopimus antaa prosenttikorotusten lisäksi palkkaan kertakorvauksen ja esimerkiksi myös lisää päiviä palkalliseen perhevapaaseen. Seuraamme mielenkiinnolla AKT-neuvotteluja. Myös kunta- ja hyvinvointialueiden neuvottelut Teollisuusliiton sopimuksen pohjalta pitäisi saada valmiiksi.

Muita aiheita viikolla olivat Aluehallintovirastojen tulevaisuuskatsauksen julkistamistilaisuus, jossa oli esillä vahva näkemys monialaisten ja toimivaltaisten alueellisten toimijoiden jatkoon: aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten yhteistyö on katsottava uusiksi TE-hallinnon siirtyessä kuntiin. Tapasimme sosialidemokraattisten kuntajohtajien kanssa ja kävimme läpi puolueen hallitusohjelmatavoitteita ja työtä, jolle pohjaa tehty kuluvalla hallituskaudella. Kuntapäättäjien epävarmuus näkyy Kevan selvityksessä ja tätä kommentoin huomenta Suomen lähetykseen. Huolestuttavalta kuulostaa tähän liittyen myös oikeiston leikkausesitykset indeksijarrulla kunnista eli koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja harrastuksista.

Vaalityö etenee oman vaalityöryhmän kokoontumisella maanataina, puolueen kierrosaikaikataulujen läpikäynnillä ja lauantaina Uudenmaan vaalipiirin kierroksella Espoossa ja Järvenpäässä. Puoluehallituksessa käsittelimme myös puoluekokoukseen tulevan poliittisen ohjelman ja enneltaehkäisevän työn suunnitelmallisemman merkityksen kansantaloudelle.

Viikonloppuun mahtui myös juhlapuheen pitäminen Kymenlaakson osakunnan 90-vuotisjuhlassa, jossa monien osallistujien juuret vahvasti Kymenlaaksossa. Mukava yhteisöllinen tunnelma ja mukana eri alojen opiskelijoita. Sunnuntai oli vapaapäivä eli mahdollisuus tehdä asioita kotona ja käydä hiihtämässä.