Tämän vaalikauden viimeiset Valtiopäivät avattiin ja seuraavat vietetään vasta eduskuntavaalien jälkeen. Ryhmät järjestäytyivät ja meillä ryhmän johto jatkaa samassa kokoonpanossa kuten edellisenäkin vuonna. Eduskunnan valinnoissa tapahtui muutos, jossa demarit tulivat mukaan puhemiehistöön ja valitsimme Tuula Haatainen toiseksi varapuhemieheksi ja puhemieheksi nousi kokoomuksen Paula Risikko. Oikein kiva saada oma edustus eduskunnan ykköspaikoille kolmen vuoden jälkeen. Avajaispuheessa presidentti Niinistö palasi takaisin kuuden vuoden takaisin teemoihin eli vahtimaan valtion taloutta antamalla hallitukselle ohjeistuksia, positiivinen osa oli eduskunnan ja kaikkien eduskuntapuolueissa kanssa tehtävän yhteistyön vahvistaminen, jossa presidentti tukee parlamentarismia joskus jopa enemmän kuin osa eduskuntapuolueista.
Puolustuksen asioissa kävimme keskustelua oman puolueen suhtautumisessa EU-puolustuksen tulevaisuuteen ja erityisesti PRY toimintaan. Valiokunnassa oli käsittelyssä Suomen ase- ja puolustustarvikeviennin tilanne, sotilaallinen kriisinhallinta Libanonissa ja EU-strategiaan vaikuttaminen, joka on pahasti myöhässä, ehkä vuoden, kun kyse on jo tämän vuoden toimintaan vaikuttamisesta. En tiedä miksi hallitus tuo sen käsittelyyn vasta nyt, mutta ehkäpä se pohjustaa omaa puheenjohtajakautta ensi vuodelle. Toisen eli hallintovaliokunnan listalla oli myös vaikuttamisstrategia ja mielenkiintoinen keskustelu erityisesti maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista. Tuttuja aiheita oli esillä muutenkin kun parlamentaarisessa työryhmässä käytiin läpi valinnanvapauslakiin tehtyjä muutoksia, tapasimme kunnallisten työterveyspalvelujen järjestäjät, jotka hyvin huolissaan tulevaisuudesta. Mielenkiintoista oli myös lukea väitöskirjaa, jossa todetaan että kilpailu ei paranna laatua vaan toimii jopa päinvastaisesti, kun ihmisillä ei ole tietoa vertailuun. Samoja aiheita kävin myös puhumassa Kuntien talous- ja rahoitusfoorumissa, jossa paikalla satoja kuntien taloudesta vastaavia. Kunnat ovat sopeuttaneet ja tekevät näin myös tulevaisuudessa kun julkisen puolen neuvottelut saatiin sovittua ja lisää tuli, vaikka ei nimeltään ollut lomarahaleikkausten kompensaatio. Epävarmuus kuntakentässä on maakuntauudistukseen liittyen kun näyttää siltä että verotulojen leikkautuessa kuntien on nostettava omaa veroprosenttiaan.
Omassa ryhmässä teimme myös valiokuntavaihdoksia Tuulan siirryttyä varapuhemieheksi ja Sannan olessa äitiyslomalla. Näistä syistä moni paikka liikahti, mutta onneksi työvaliokunta sai tehtyä esityksen joka meni yksimielisesti läpi, vaikka etukäteen olikin monia erilaisia vaiheita. Krista Kiuru siirtyy sote-valiokunnan johtoon ja valtionvarainvaliokunnan oman ryhmän vetäjä ja jaostot päätetään sisältä myöhemmin. Kokoonnuimme myös puoluejohdon kanssa puoluehallitukseen, jossa kiinnostavimpana poliittinen tilanne, joka muuttui välikysymyksen mutta erityisesti perhevapaauudistuksen keskeytymisestä.
Viikkoon mahtui myös uusi tehtävä Wise eli laajan turvallisuuden verkoston hallituksessa, joka varsin mielenkiintoista ja tukee hyvin puolustusvaliokunnan sotilaallista näkökulmaa. Piipahdin myös kuulemassa Milttonin ”valta vaihtuu” tilaisuudessa miltä kuulostavat eri näkemykset aiheista seuraavalle eduskuntakaudelle ja hallitukselle.
Viikon kulttuuriantia olivat valtiopäivien avajaisooppera Madame Butterfly ja viikonloppuna Kotkan kaupunginteatterin Isä, joista molemmat varsin rankoista aiheista ja koskettavia. Mielenkiintoista on myös lukea kollega Satu Hassin poliittisesta aktiivisuudesta. Liikunnnan osalta talvi on tullut joten sisämahdollisuuksien lisäksi pääsee myös ulkoilemaan ja hiihtämään, joka oikein mukavaa. Viime viikkoina on tullut tukittua sisällissodan osalta myös oman suvun kohtaloita tuona aikana joista löytyy kuolleita sekä vangittuja.